Många äldre har den senaste tiden blivit utsatta för bedrägerier av falska poliser. Bedragarna är för tillfället mest aktiva i Skåne.

Bedragarna uppger att de kommer från Polismyndigheten och påstår att de arbetar med en utredning, och därför behöver tillgång till den äldre personens bankkort. Den falska polisen vill därför komma hem till sitt offer och hämta bankkortet.

Det förekommer även att de falska poliserna ringer för att meddela att en nära anhörig skadats på något sätt och ligger på sjukhus. Bedragaren säger därefter att han behöver tillgång till personens bankkort, inklusive kod. Den falska polisen erbjuder även att förvara smycken åt sitt offer. De falska poliserna åker därefter hem till den äldre och hämtar kort, kod och smycken.

Polisen uppmanar nu både äldre och dess anhöriga att vara vaksamma, och aldrig lämna ifrån sig kontokort eller kod. Ett annat tips är att bara ha en mindre summa pengar på konton kopplade till bankkort, rapporterar Aftonbladet.

Polisens tips

Polisen ger följande råd:

* Polis, banken och andra seriösa aktör skulle ALDRIG åka ut till en målsägare för att hämta in bank- och kreditkort.

* Släpp ALDRIG in någon över tröskeln som du inte vet vem det är. Ring tillbaka och kontrollera den institution eller det företag som individen påstår sig komma ifrån.

Polisen uppmanar även anhöriga till äldre att vara vaksamma, att man som anhörig kan hjälpa genom att råda äldre släktingar att bara ha en mindre summa pengar på konton kopplade till bankkort, rapporterar Nyhetsbyrån.