Med knapp majoritet vann partiledningens förslag om att reformera public service, med 88 röster mot 75 som ville sälja ut flera kanaler.

En stor och vältalig grupp ombud ville gå längre i bantningen av Public Service än partiledningen. Många har räknat med att de skulle vinna voteringen på söndagseftermiddagen. Men Åkessons partistyrelse vann med knapp marginal.

De mer hårdföra kritikerna ville, förutom att minska pengarna och låta politikerna i riksdagen avgöra från år till år hur mycket som ska gå till public service, utreda en försäljning av SVT2 och Sveriges radios kanal P3.

Den hårdare linjen mot public service hade stöd av många SD-ombud.

– Det vänsterliberala greppet om public service är totalt, som en titan håller de sakligheten fången. Detta är fel, sa Michael Erlandsson, SD-ombud från Kalmar län.

– Staten vill fortfarande tvinga dig att betala för nåt som du kanske inte vill ha, inte vill titta på. Vi är vuxna nog att välja vad vi ska titta på tv och lyssna på radio, vi behöver inte pappa staten för det, sa Pontus Andersson, SD-ombud från Skåne.

– Viktigast är att komma till rätta med den extrema rödgröna obalansen i public service. Allmänheten är tvungen att betala för den propaganda som kommer därifrån, sa Lage Hortlund, SD-ombud från Norrbotten.

Flera riksdagsmän fanns bland de hårdföra kritikerna, som menade att partiets egna kulturpolitiker inte varit tillräckligt tydliga.

Det var stundtals en känslofylld debatt, eftersom många ombud känner att partiet blivit osakligt och negativt behandlat i media i allmänhet. SVT stod ibland som symbol för mediebranschen som helhet.

Men i voteringen vann partiledningen, som vill reformera public service, skärpa kraven på saklighet och opartiskhet, minska budgeten och slå ihop de tre bolagen till ett.