
Demokraternas nya hopp mot Trump: Pete Buttigieg
Av Redaktionen
18 november 2019
En ung borgmästare från en liten småstad har plötsligt seglat fram som demokratiska partiets nya hopp inför presidentvalet mot Donald Trump om ett år.
Han är helt osannolik som amerikansk presidentkandidat. Därför kan han bli det. Demokratiska partiet är i full panik. Vem kan slå den energiske, reptilsnabbe och skoningslöse president Trump i en lång och tuff valrörelse?
Mittenmannen, den erfarne Joe Biden ser ut att falla tillbaka när vänstern jagar smuts att kasta på Trump om Ukraina. Varje gång man anklagar Trump för att ha försökt påverka Ukraina i egna syften, dras det upp att Joe Bidens son fått 50.000 dollar/mån av ett ukrainskt oljebolag när pappa var vicepresident under Barack Obama. Korruptionslampan blinkar klart.
Ytterkantsvänsterns fixstjärnor Bernie Sanders och Elisabeth Warren är så extrema att alltfler inom demokratiska partiet förstår att valet är förlorat på förhand om de väljer en socialist som presidentkandidat.
Pete leder i Iowa
Därför har en osannolik kandidat börjat stiga i opinionsmätningarna. Ja, i den viktiga delstaten Iowa leder han nu klart över de andra.
Pete Buttigieg, vars efternamn inte ens amerikaner kan uttala och därför kallas han ”borgmästare Pete”, får 25 procent i senaste mätningen som publicerad hos CNN, medan Elisabeth Warren får 16 procent, Joe Biden och Bernie Sanders båda 15 procent.
Pete är ung, 37 år, vilket kan jämföras med Obama som var 47 år när han vann valet. Pete är från en liten stad med drygt 100.000 invånare, South Bend i landsbygdsdelstaten Indiana.
Pete var ett mirakelbarn som snabbt kunde lära sig många språk, bland annat norska, och var duktig på piano. Båda föräldrarna är lärare. Han pluggade filosofi på Harvard och fick Rhodes-stipendiatet (det finaste man kan få som student i USA) för att läsa ekonomi på Oxford. Han var naturligtvis ordförande för statsvetenskapliga studentkåren på Harvard.
Inte nog med det, han tog värvning och har tjänstgjort som löjtnant i Afghanistan.
Han valdes till borgmästare i den lilla hemstaden 2011, som 29-åring.
Det som bryter av från en smidig politisk karriärväg är att Pete kom ut som gay för några år sedan när han gifte sig och lät sända vigseln direkt på internet.
Ger vänstern ett gemytligt ansikte
När vänstermagasinet The New Yorker summerar Pete’s politiska uppfattningar låter det så här:
”Han ser ojämlikhet mellan generationerna. Offren för skolskjutningar lider därför att vapenlagarna gynnar äldre amerikaner. Skattesänkningar för rika betyder att unga får betala notan. Klimatpolitiken är det tydligaste exemplet på obalanser mellan generationerna. Men Irakkriget gav den mest synliga obalansen där romantiska ideal låg till grund för krig, medan unga i Pete’s generation fick betala med sina liv eller sin hälsa.”
Han är alltså vänster i fråga om ekonomi, vapen och klimat, men har ett mer pragmatiskt språk. Han avviker från vänsterns aggressiva och hatfyllda retorik. I den meningen liknar han Obama.
Både Barack Obama och dennes främste rådgivare David Axelrod ser Pete Buttigieg som möjlig president, enligt New Yorker. Magasinet menar dock att Pete är reserverad när han talar politik. Han blir livfull först när han får diskuterar irländske författaren James Joyce.
För ”vit”?
I ABC News blogg FiveThirtyEight menar man att han ”kämpar med sin vithet”.
“Buttigieg försöker fånga stöd bland färgade väljare, en kritisk väljargrupp inom demokratiska partiet. Han ligger efter i Nevada, en starkt latinamerikansk delstat, och i South Carolina, en delstat med stor andel afroamerikansk befolkning. Han kommer att behöva värva stöd från dem, annars kan hans kandidatur rinna ut i sanden.”
Han har samlat in mer pengar än Joe Biden, enligt tredje kvartalets statistik, och ligger bara efter Sanders och Warren i kampanjkassa.
Ett budskap han gärna framför är att amerikaner ”behöver samlas” till en gemenskap igen. ”Det kräver en president, som jag kampanjar för att bli, som kan stå på ruinerna av det som raserats i vårt samhälle och i vår politik.”
Obama 2.0
Återigen låter det som hämtat från Obama. Men trots Obamas mjuka röst, var det han som förvärrade de aggressiva motsättningarna som idag finns mellan olika väljargrupper, genom att inte uppfylla förväntningarna av den hoppfullhet han spred.
Men visst vore det intressant att se en debatt mellan den unge, kylige och vältalige Pete, mot den gamle, energiske sluggern Donald.