Brittiska parlamentsvalet hålls 12 december. Premiärminister Boris Johnson, vars konservativa parti i maj fick 9 procent i EU-valet, får nu 45 procent i ny opinionsmätning.

Boris Johnson tillträdde i juli i somras som partiledare och premiärminister. Sedan dess har han vänt upp och ner på politiska utvecklingen. Opinionssiffrorna har gått stadigt uppåt för konservativa Tory, som var i djup kris i somras efter EU-valet och Brexitpartiets framfart.

I ny mätning från Kantar, utförd 14-18 november, får hans parti nu 45 procent av rösterna. Det är en 18 procentenheter stor ledning över Labour som får 27 procent, rapporterar Reuters.

Liberaldemokraterna och Brexitpartiet minskar till 16 respektive 2 procent.

Valet är inte avgjort, eftersom Storbritannien har enmansvalkretsar och därmed 650 valrörelser. Men mycket talar för att Johnson har goda möjligheter att få majoritet i parlamentet, om denna mätning stämmer.

Johnson för en energisk, offensiv, handlingsinriktad och optimistisk kampanj.

TV-debatt

På tisdagskvällen genomfördes den första direktsända debatten mellan Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbin från Labour.

Allmänt anses Boris Johnson knappt ha vunnit debatten. Och därmed förlorade Corbin sin chans att bryta mönstret.

The Sun menar att debatten var ”som en dåligt dömd boxningsmatch”. Programledaren ville synas och höras och avbröt därmed politikerna stup i ett. Några nya besked kom inte. Corbin fann inget sätt att plocka ner Johnson från hans ledarställning.

Vägen för Boris Johnson till egen majoritet i parlamentet ligger öppen. Men säker kan man långtifrån vara.