En man från Uzbekistan som dömts för terrorfinansiering togs i förvar och har fått utvisningsbeslut. Men nu släpps han fri – i Sverige.

46-åringen anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. De tre greps i ett uppmärksammat tillslag i Strömsund och Akalla i april 2018. Tingsrätten ansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier och dömde honom för terrorförberedelser. I hovrätten friades han från de misstankarna, men dömdes för terrorfinansiering, rapporterar Aftonbladet.

Regeringen beslutade om utvisning, men det är meningslöst. Han utvisas inte eftersom han är riskerar att bli hotad i hemlandet. Han är därför släppt ut ur förvaret, på samma sätt som de sex extrema imamerna i torsdags blev fria trots utvisningsbeslut.

Därmed har regeringen ännu en gång låtit en person som Säkerhetspolisen klassificerar som ett säkerhetshot gå fri.

– Säkerhetshot ska utvisas från landet. Följande fråga borde regeringspartierna ställa sig, är det svenskarnas eller terroristernas trygghet som är viktig?, säger vice gruppledaren Henrik Vinge (SD) i en kommentar.