En kulturscen som drivs med skattemedel från Malmö stad och statliga Kulturrådet har stoppat ett arrangemang därför att Jimmie Åkesson ska medverka.

Den populära podden ”Hur kan vi?” som drivs av Navid Modiri genomför livekvällar där han intervjuar intressanta personer inför publik.

Det har hittills skett på Moriska paviljongen i Malmö. Här har förre V- och Fi-ledaren Gudrun Schyman medverkat utan problem. Men när Jimmie Åkesson bokats som gäst 7 december har Moriska paviljongen, i dagligt tal kallad Moriskan, meddelat att man avbokar arrangemanget.

Jimmie Åkesson är inte välkommen till den skattefinansierade mötesplatsen.

– Det märkliga för mig är att Moriskan drivs av [kulturförening] som säger sig vara politiskt oberoende och får stort ekonomiskt stöd av Malmö stad. Samtidigt är det tydligt för mig att de här tar politisk ställning, säger Navid Modiri till Sydsvenskan (betalvägg).

Moriskan, knark, våld och politisk censur

– Knarkhandel, våldtäkter och nu politisk censur. Moriska paviljongens meritlista ger anledning till oro. Jag, och Sverigedemokraterna i Malmö, menar att det är högst osannolikt att skattebetalarna vill finansiera en organisation som egenmäktigt använder medborgarnas pengar för att motarbeta demokratin och yttrandefriheten, säger Malmöpolitikern och kommunalrådet Magnus Olsson (SD) i en kommentar.

– Vi politiker behöver därför snarast se över Malmö stads möjligheter att byta ut nuvarande förvaltning och se till att Moriska paviljongen blir en plats som främjar samtal och demokrati för Malmös och Sveriges medborgare, istället för motsatsen, menar Olsson.

För några år sedan rapporterade Sydsvenskan att Moriska paviljongen var involverad i en omfattande knarkhärva. Tidningen har även rapporterat om ekonomiska problem och att Malmö stöd då beslutat att skjuta till ytterligare skattemedel.

Krav på innehåll och medverkande

Chefen hos kulturföreningen Re:Orient som förvaltar lokalen Moriskan, Ozan Sunar, ställer helt plötsligt krav på att andra partiledare också måste medverka om Jimmie Åkesson ska få vara med.

– Men när det kommer till partiledare för riksdagspartierna vill vi att någon annan partiledare i opposition också medverkar, säger han som endast har att hyra ut lokalen.

Nu har evenemanget istället flyttats till Malmö börshus.