Under utfrågning av Ylva Johansson (S) som är föreslagen som EU-kommissionär pressades hon av parlamentet. ”Jag skäms som svensk”, säger Charlie Weimers (SD).

Ylva Johansson kunde inte ge svara på flera av frågorna, och ville ta upp dem efter att parlamentet röstat för henne. Men det är ju för att kunna godkänna henne som hon behöver ge svar. Därför riktades krav på att hon måste ge skriftliga var för att kunna bli godkänd av parlamentet.

”Vi i Danmark är oroliga över kaoset i Sverige”

Särskilt hettade det till när den danske EU-parlamentarikern Peter Kofod från Dansk Folkeparti ställde Ylva Johansson mot väggen om den svenska migrationspolitiken, som hon sagt sig vara stolt över.

– Ni säger att ni är stolt över ert land, men vi i era grannländer är oroliga.

– Vi i Danmark blir oroliga när vi ser det här kaoset med invandringen till Sverige. Vi ser hur brottsligheten ökar. Det finns en direkt koppling mellan den här politiken som bedrivits länge och de problem man nu har i Sverige.

– Om ni nu blir kommissionär, är det denna politik ni vill exportera till övriga Europa, frågade Peter Kofod.

Ylva Johansson höll fast vid det hon sagt.

– Jag håller inte med dig i din beskrivning av Sverige. Jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd åt många under migrationskrisen, sa Johansson.

Johansson var direkt pinsam

Men även svenska EU-parlamentariker är kritiska till Ylva Johanssons framträdande i Bryssel.

– Jag följde utfrågningen och måste säga att det hela var direkt pinsamt. Ylva Johansson kunde inte svara på många av frågorna som ställdes och duckade inte heller särskilt skickligt. Hon gjorde så dåligt ifrån sig att utskottet nu kräver ytterligare skriftliga klargöranden, säger EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) till Samtiden.

– Jag skäms som svensk. Är det här det bästa som socialdemokraterna, Sveriges största politiska parti, har att komma med? Ylva Johanssons bristfälliga framträdande stärker mig i övertygelsen att den föreslagna kommissionen måste fällas, säger han.