Det blir nästan komiskt att läsa vänsterskribenten Per Wirtén gå till storms mot att public service försöker bli mer sakliga och balanserade.

I en kulturartikel i Expressen går Per Wirtén till storms mot att SVT och SR försöker sträva efter att behandla Sverigedemokraterna som det tredje största riksdagsparti som det faktiskt är. Vänsteraktivisten Wirtén gråter över att public service inte fortsatt att systematiskt censurera, bojkotta och betrakta SD som icke-existerande.

Wirtén klagar på att någon enstaka röst med socialkonservativt perspektiv får medverka i panelen i SR-programmet ”God morgon världen!”

Nyheter idag kartlade nyligen fördelningen av paneldeltagarna i detta radioprogram. 73 av de 90 panelmedlemmarna de senaste 30 veckorna har varit socialistiska, socialdemokratiska eller liberaler. Endast vid tre tillfällen har en socialkonservativ redaktör/ledarskribent medverkat (dvs undertecknad). Det betyder att en växande rörelse – med 17,5 procent av rösterna i valet och över 20 procent i opinionen – har fått 3 procent av paneldeltagandet.

Detta är för mycket! Det är en nervös kapitulation för det högerpolitiska, bölar Wirtén.

Opartiskheten förhåller sig då inte längre till kunskaper om verkliga förhållanden, utan bestäms av politiskt artikulerade opinioner. Den byter fot till ett nervöst pejlande efter åsiktsläget”, skriver han.

Det är svårt att tolka på annat sätt än att Wirtén menar att demokratiska val inte ska ha någon betydelse. Vänstern ska dominera public service till 100 procent, hur få röster de än har i svenska folket.

Wirtén ondgör sig över dokumentärfilmen Ett folk – ett parti som utgavs av Samtiden i augusti 2018. Han hävdar att den var fake news. Men ingen har kunnat belägga några som helst faktafel i dokumentären. De historiker som varit kritiska har klagat på vinklingen, att endast negativa sidor av de Socialdemokratiska beröringspunkterna med nazismen tagits upp. Visst, det är en korrekt iakttagelse, men eftersom dessa negativa sidor effektivt har censurerats och sopats under mattan i 80-90 år så är det journalistiskt rimligt att lyfta fram dessa dolda faktauppgifter.

Wirtén beklagar också att programledare efter vulgära påhopp mot SD börjat påpeka ”att alla inte delar den uppfattningen”. Detta sanningsenliga påpekande är för mycket för vänsteraktivister. Wirtén vill i totalitär anda att vänsterns propaganda och smutskastning – ska fortsätta – att spridas oemotsagd i public service.

Det är klokt av public service att försöka sluta vara vänsterns lydiga redskap. Det är inte därför de finns till.