Om inte Turkiet får mer pengar från EU kan en migrationskris ”större än den för fyra år sedan” drabba Europa, säger Tysklands inrikesminister.

Det är under ett officiellt besök i Grekland som den tyske inrikesministern Horst Seehofer varnar för en större tillströmning av migranter till Europa än de som kom 2015. Han är i Grekland med blivande ordförande i EU-kommissionen Ursula von der Leyen.

Seehofer menar att EU måste göra mer för att stödja Turkiet så att de förhindrar farliga resor över vattnet till Grekland och EU.

– Vi måste göra mer för att hjälpa vår europeiske partner när det gäller att patrullera EU:s yttre gränser. Vi har lämnat gränserna vind för våg alltför länge, sa inrikesministern till Bild am Sonntag och syftade inte bara på Grekland utan också på Spanien och Italien.

– Om vi inte gör det kommer vi än en gång att se en migrantvåg som den 2015, kanske till och med större än den fyra år sedan.

Seehofer menar att Europa måste undvika en kris som man är oförberedd på, så som man var 2015. Han sa att han har ”fullt stöd” av förbundskansler Angela Merkel i dessa uttalanden, med tanke på att de båda tidigare varit oeniga om migrationspolitiken.

I en intervju för Welt am Sonntag sa inrikesministern att EU måste göra mer för att stödja Turkiet i hanteringen av de miljontals migranter som sökt sig till landet sedan kriget i Syrien startade 2011.

– Turkiet gör ett bra jobb i att välkomna migranterna, sa Seehofer. ”Det ligger i vårt intresse, men det står klart att vi inte kan hantera situationen framöver med de resurser som tidigare beslutats.”

Under 2016 betalade EU ut sex miljarder euro (över 60 miljarder kr) i stöd för projekt riktade mot syriska migranter. Anklagelser har dock riktats mot Turkiet för att de inte håller sin del av avtalet, att ta tillbaka migranter som kommit till Grekland från Turkiet. Under sitt tvådagarsbesök i Turkiet i förra veckan talade han med regeringen och hoppas skapa ett starkare avtal om migranter och gränskontroll.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos backar upp Seehofer och hoppas att EU:s inrikesminstermöte på tisdagen ska finna enighet i att förhindra okontrollerad invandring till EU och ordna lösningar för ta emot asylsökande, rapporterar Deutsche Welle.