KOMMENTAR. Riksrätt närmar sig för Donald Trump, heter det i många mediekommentarer. Men det som pågår i USA är ett spel som främst kan komma att drabba demokratiska partiets mer mitteninriktade falang.

Sedan bluffen om Donald Trumps påstådda rysskontakter föll, har vänstern febrilt letat efter någon annan juridisk ”skandal” att tjafsa om. Den amerikanska vänstern diskuterar inte längre sakpolitik, utan är helt fokuserad på att med administrativa och juridiska spetsfundigheter försöka avsätta presidenten.

Varför, kan man undra. Tror de inte på sin egen politiska agenda med fri invandring, gratis sjukvård till alla illegala invandrare och avveckling av olje- och kolutvinningen för miljöns skull?

Demokrater tror inte de kan vinna val

Så tycks det vara. Vänstern tror inte på att den egna politiken kan vinna val. Det finns till och med dokumenterat att demokratiska partiet prioriterar juridiska skandaler, eftersom man inte har väljarna på sin sida när det gäller den politiska inriktningen.

– Att besegra Trump i val skulle göra historien en otjänst. Jag är orolig för att om vi inte ställer honom inför riksrätt kommer han att bli omvald, säger kongressledamoten Al Green från Texas.

Det är historikern Victor Davis Hanson som återger uttalandet och drar slutsatsen: ”Det betyder att Green antingen menar att Trump är så starkt att man inte kan besegra honom i valet eller att demokraterna, hans eget parti, har så svag politisk agenda att amerikanska folket inte kommer att välja deras presidentkandidat.”

Ukraina kan fälla Biden, inte Trump

Den senaste ”skandalen” som ska fälla Trump är hans samtal med den ukrainske presidenten, där vänstern påstår att han försökt undergräva den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden med utländsk hjälp.

Svenska medier sväljer detta narrativ utan att tänka efter en sekund. Varför skulle demokraterna välja en ”skandal” där deras eget förstanamn dras in i anklagelser om korruption?

Vänsteraktivister, som Amanda Marcotte i vänsterliberala Salon är bedrövad över att försöken att använda Ukraina mot Donald Trump slår tillbaka och resulterat i att Joe Biden kan ifrågasättas: ”Trump och hans advokat Rudy Giuliani försöker skapa en konspirationsteori som blandar in Joe Biden … och som går ut på att han som vicepresident under Obama agerade till förmån för sin son som arbetade för ukrainskt energibolag.”

Demokraterna tycks på väg att falla på eget grepp.

Kimberley Strassel skriver i Wall Street Journal, Taking out Joe Biden, ”Demokraterna struntade i alla andra sätt att angripa Trump för att välja den enda fråga som blandar in deras egen främsta presidentkandidat. Så smart.”

Så varför har ett samtal mellan Trump och kollegan i Ukraina blåst upp så oerhört? Strassel svarar: ”Även om Trump gärna ser att Joe Bidens ukrainska kontakter hamna i mediefokus, så vill vänsterkanten inom demokraterna det än mer.”

Genom att frågor om korruption dyker upp kring Biden kan vänsterkanten sänka partiets mittenkandidat och därmed öppna dörren för en mer vänsterradikal presidentkandidat.

Om man vill vara konspiratorisk kan man ju spekulera i om det ändå är Donald Trump som läckt Ukrainasamtalet så att extremvänstern skulle rusa iväg och använda det och därmed få vänsterliberalernas man Joe Biden på fall. Trump skulle ju då vara närmast genialisk på Machiavelliskt intrigspel om han planerade att ta hjälp av extremvänstern för att fälla hans främste motståndare…

Ukrainahistorien är ”löjlig”

Om vi istället för spekulationer fokuserar på fakta: Var Trumps Ukrainasamtal ett lagbrott? Kimberley Strassel skriver att allt tal om ”skandal” är löjligt (ludicrous) eftersom det samtal president Trump hade med sin ukrainske motsvarighet inte innehöll någon begäran från Trump om att skicka åklagare på Bidens son. Det visar samtalsutskrifterna som offentliggjorts. Det var Ukrainas president som tog upp Bidens namn, inte Trump. Det är också den ukrainske presidenten som frågar om han kan tala med Giuliani och justitieministern, medan Trump bara svarar att han ska be dom kontakta Ukraina. Något han sedan inte fullföljt, utan bara sa av artighet.

Det finns alltså ingen skandal som rör Donald Trump i ukrainska samtalet. Däremot är risken stor att Joe Biden blir misstänkliggjord när nu hans och sonens namn nämns om och om igen i samband med möjlig korruption i Ukraina.

Vem vinner på det? Vänsterkantens presidentkandidater inom demokratiska partiet som kan få den mittenkandidat som leder att förlora anhängare inom partiet i valet av demokratiska partiets presidentkandidat.

Indirekt gynnar det ju också Donald Trump, som om han ställs mot en vänsterextrem demokratisk kandidat stärker sina möjligheter att vinna omvalet i november 2020.