Under Sverigedemokratiska kvinnoförbunds årliga konvent i Norrköping framkommer att partiledningen vill slopa kravet på att sänka gränsen för fri abort från 18 till 12 veckor.

Inför partiets Landsdagar i slutet på november har partiledningen diskuterat abortfrågan. I sitt tal vid kvinnoförbundets konvent på lördagen sa Jimmie Åkesson att partiledningen föreslår att partiet slopar kravet på att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. 

– Vi har konstaterat att det här med att diskutera veckor är fullständigt meningslöst. Mitt syfte med att lyfta den här frågan har alltid varit att minska antalet oönskade graviditeter, och i förlängningen antalet aborter – som sticker ut i ett nordiskt perspektiv, sa Jimmie Åkesson i talet.

Efteråt utvecklade Åkesson sitt resonemang för Expressens utsända reporter:

– Jag tror att det är den här frågan som har väckt mest debatt och gett mest upphov till förslag från medlemmar, ungdomsförbundet, kvinnoförbundet och vissa distrikt, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson fick frågan om förändringen sker för att locka fler väljare.

– I grunden hävdar jag att det är en anpassning till att partiet är mycket större än när den här hållningen beslutades. Jag har verkligen tänkt efter, men kan inte minnas att den här frågan har varit uppe för någon djupare diskussion på många år. Partiet har växt väldigt mycket och jag hävdar att det är dags att vi lyfter frågan igen. Att döma av förslagen från medlemmarna inför landsdagarna finns det en sådan önskan inom partiet.

Jimmie Åkesson var själv en av de som drivit att man ska lägga sig på 18 veckor istället för 12, vilket inte är förvånande. Åkesson har tidigare sagt att antalet veckor inte är en viktig profilfråga för partiet.

Ändå har partiets motståndare lyft fram att SD vill sänka antalet veckor som abort är tillåtet och beskrivit det som ett exempel på ”kvinnofientlig politik”.

Partiet har vuxit och många nya medlemmar förespråkar 18 veckor. Samtidigt vill partiledningen anpassa abortfrågans betydelse för partiet som helhet, till vilket genomslag en avvikande uppfattning från gällande abortlag får i valdebatter.

Man kan se det som ett tecken på att Sverigedemokraterna har blivit ett stort parti och behöver ”slipa av vassa kanter” för att kunna fortsätta växa.