Socialdemokraterna faller till 23,1 procent och är nu bara obetydliga 0,2 procentenheter före Sverigedemokraterna som rustar till 22,9 procent, nytt rekord i Demoskop.

Det finns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan S och SD längre.

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Uppseendeväckande är också att alla tre oppositionspartier – SD, M och KD – ökar samtidigt. Det är alltså inte så att SD tar väljare från övrig opposition.

– Väljarrörelserna är tämligen tydliga. Det är ökade väljarförluster till Sverigedemokraterna som är huvudorsaken till S nedgång, säger Santesson.

Och det är Socialdemokratins kärnväljare som i stor utsträckning lämnar partiet för att istället stödja Sverigedemokraterna: de äldre personer och låginkomsttagare. 

Konservativ majoritet i riksdagen

Om Demoskop skulle varit valresultat skulle de tre oppositionspartierna SD, M och KD ha egen majoritet och omkring 182 mandat, mot det vänsterliberala regeringsunderlaget med S, C, MP, L och V skulle få 167 mandat.

Undersökningen genomfördes 24 september – 1 oktober 2019 med 1.617 intervjuer varav 1003 via telefon och 614 via webb.