I de exklusiva strandkvarteren vid Hornsberg i Stockholm röstade man på partier som vill ha generös migration, men i sitt eget kvarter sätter man nu upp grindar för att utestänga förortsfolk.

Innanför tullarna, utmed Kungsholmens norra strand, ligger de relativt nybyggda kvarteren vid Hornsbergs strand. Där annonseras idag 4-rummare för 10,5 miljoner kronor, men så får man också vidunderlig sjöutsikt över Ulvsundasjön. Och i gatuplan får man ett promenad- och strandstråk med bryggor för bad och uteserveringar.

Röstar för öppna gränser, men…

Här fick M, C, L och MP långt över rikssnittet av rösterna, tillsammans nästan 21 procentenheter mer. Partier som varit eller är för ökad invandring, medan SD fick långt under rikssnittet. De boende vid Hornsbergs strand vill visa sin godhet och öppna hjärtan.

I teorin.

I praktiken klagar de på att ”förorten invaderar” deras vackra och öppna strandpromenad.

Man har reagerat genom att förut öppna ytor har fått gallergrindar, något områdets arkitekt tycker är trist, rapporterar Stockholm Direkt.

När lokaltidningen gör reportage är sommarsäsongen över, den långa strandgatan ligger öde. Men under sommarhalvåret är sträckan full med människor som badar, solar, äter och har ledigt.

Då kommer också många som inte bor här. Och som anklagas för att skräpa ner, köra för fort, parkerar lagvidrigt, skräna, störa och vara hotfulla.

– Om man bor här så undviker man att gå ner till vattnet när det är sommar. Det har förändrats, så var det inte förr, minns kvinnan som levt här i drygt tio år.

Lokaltidningen har upprepade gånger tagit upp stöket på Hornsbergs strand, en ”attraktiv urban playa”. Hit kan man enkelt ta sig från förorten med tunnelbanans blå linje, bara sju stationer från Rinkeby. Eller med vräkiga bilar som Porsche, Mercedes eller BMW.

– Visst, jag kan förstå att om man betalat nio miljoner för en lägenhet så gillar man inte att vakna upp på söndagsmorgonen och mötas av massa skräp, säger en person lokaltidningen talat med.

– Vi har vänner som flyttat på grund av det. Och andra som inte tycker det är så kul att det mest är ungdomar som inte är härifrån, säger en annan.

Från öppenhet till slutenhet

Arkitekter reser från hela världen för att med egna ögon se den unika kombinationen av en ”playa” och höghus mitt inne i en storstad.

– Vi ville öppna gårdarna med arkader, så kallade urbana fönster, säger Charlotte Holst, arkitekten som ritat Hornsbergs strand.

Det är sorgligt och ironiskt att något man gör blir så bra och omtyckt att det blir bekymmer, menar hon. Nu har allt fler bostadsrättsföreningar genom åren satt upp galler och grindar, med hänvisning till att utomstående är fulla, urinerar, och grillar hänsynslöst på innergårdarna. Det har också varit prat om droghandel.

Det svenska hyckleriet

Jag tycker detta i blixtbelysning visar det enorma glappet mellan den godhet många visar i vad man säger och hur man röstar i val å ena sidan, och att man å den andra absolut inte är beredd att betala priset för öppenheten för egen del. Någon annan ska ta smällarna för den egna godheten.

Väljare som röstar för öppenhet i teorin – och har pengar – ser till att de slipper ta konsekvenserna av denna godhet i sin vardag. Man stänger ute effekterna av den ”goda” politiken i form av stök och otrygghet för sin egen del.

Den smällen får andra ta. De som inte kan flytta, inte kan bygga stängsel och grindar runt sina bostäder.

Här har vi den nya klasskillnaden.

Och för mig är det uppenbart att bakom godhetens vackra skimmer döljer sig ett egoistiskt förakt där man struntar i vilka konsekvenser den påstådda godheten ger.

De som röstat för öppna gränser borde ju ta hand om de problem deras egen politiska linje skapar. I sin egen vardag. I sina egna bostadsområden.

Men den dag eget personligt ansvar utkrävs av dessa väljare, då minsann, kommer vi nog att få höra annat ljud i källan.