På måndagskvällen sköts en väktare i båda benen i Rinkeby. Skyddsombud i facket stoppade då alla väktare från att arbeta i förorten. Skyddsstoppet har hävts sedan polisen garanterar väktarnas säkerhet.

Fackförbundet Transports beslutade om skyddstopp för de vaktbolag som arbetar i området sedan en väktare under en rond i ett hyreshus blev skjuten i båda benen och fick föras till sjukhus med allvarliga skottskador.

– De upplever att det är för farligt att arbeta där, sa centralt arbetsmiljöombud.

Inga väktare fick därmed arbeta i Stockholmsförorten Rinkeby.

Efter krismöte med polis, fack och vaktbolag under onsdagen har skyddsstoppet hävts för väktarbolag i Rinkeby. Polisen gav en lägesbild där man menar att det var en engångsföreteelse.

– Vi har varit och träffat polisen och fått en lägesdragning av dem och gjort bedömningen att det är en unik händelse. Vi har också fått indikationer på att polisen ska hjälpa till och stödja väktarna när de är ute och jobbar, säger Transportarbetarförbundets centrala arbetsmiljöombudsman till SVT.

Detta beslutas även om polisen inte gripet någon för skottlossningen.

– Vi utgår från att den bild polisen ger är korrekt. Om det dyker upp något nytt eller om händelseförloppet förändras får vi ta ställning till det och begära nya riskbedömningar, säger ombudsmannen.

Facket menar att man ser till att tillräckliga åtgärder vidtas.

– Vi ser till att arbetsgivaren har tillräckligt skydd för de anställda. Men vi bevakar situationen väldigt noggrant. Vi beklagar att det här har hänt. Det är sorgligt och våra tankar går till de drabbade, säger Transport.