Polisen varnar nu för det världsomspännande kriminella nätverket Black Axe. Enligt underrättelserapporter inom Stockholmspolisen har de nu etablerat sig i Sverige.

I förundersökning i ett brottmål i Göteborg framgår att Tullverket pekar på kopplingar till Black Axe – som brukar beskrivas som nigeriansk maffiaorganisation. Nu visar underrättelserapporter vid Stockholmspolisen att det här kriminella nätverket även har etablerat sig i Stockholm, rapporterar Ekot.

– Det är en kombination av operativt arbete, förundersökningar och gripanden. Men även underrättelseinformation. Vi lägger pusselbitar helt enkelt, säger Lennart Karlsson, insatsledare i Stockholm.

Black Axe har förmått migranter från västra Afrika som kommit till Sydeuropa att agera knarkkurirer eller blivit indragna i prostitution, genom att hota dem med att man annars kommer att utplåna deras själ med hjälp av hårstrån och nagelbitar från migranterna. Man utnyttjar afrikanska traditioner kring magi, bland annat juju – en nigeriansk variant av voodoo.

Migranter från västafrikanska länder lockas till Sverige med löfte om jobb – jobb som enligt polisen inte finns när de väl hamnat här. I stället tar Black Axe-medlemmar över och tvingar in migranterna i grov kriminalitet.

Polisens iakttagelser med koppling till nätverket har ökat kraftigt bara de senaste åren.

– Den riktigt tunga etableringen har väl skett senaste fem åren, säger Lennart Karlsson.