KOMMENTAR. Igår röstades förslag om nyval ner en tredje gång i brittiska parlamentet. Men idag kan premiärminister Boris Johnson få stöd i en fjärde omröstning.

Boris Johnson är mycket tydlig: Brexit ska genomföras. Och han har stort stöd i folkopinionen.

Men det brittiska parlamentet är i otakt med folket. Man gör allt för att stoppa Brexit, trots att folket röstat för och alla lovade att följa folkomröstningen.

Därför har parlamentarikerna paradoxalt nog också stoppat ett nyval. De vet att de kommer att förlora. De klamrar sig fast vid makten på ett sätt som strider mot demokratins anda.

Men idag kan Liberaldemokraterna och skotska nationalistpartiet rösta för ett nyval 12 december, efter att de fått ge premiärministern en näsbränna genom att ha stoppat utträde 31 oktober.

I förra veckan röstade parlamentet igenom det utträdesavtal som Boris Johnson förhandlat fram med EU i Bryssel – trots att EU sagt att man inte skulle förhandla om Theresa Mays utträdesavtal.

Men efter att ha godkänt Brexitavtalet stoppade parlamentet genomförande av de lagändringar som behöver ske. Istället krävde parlamentet en förlängd utträdestid. Detta för att ge premiärministern en näsbränna. Johnson har ju tydligt sagt att han vill se ett utträde 31 oktober. Nu har en förlängd utträdestid till 31 januari beslutats av EU på begäran av brittiska parlamentet.

Detta hoppas nu oppositionen ska räcka för att ta udden av Boris Johnsons popularitet i ett kommande nyval.

Den som är demokrat och anser att alla partiers löfte om att fullfölja folkomröstningens utfall ska hedras, borde dock snarare rösta på Boris Johnson som är den ende som haft viljan att fullfölja folkets vilja. Att han fördröjts av ett trilskandes parlament ligger ju utom hans ansvar.

Men väljarna kan ha radikaliserats av det föraktfulla parlamentet och istället för att rösta på Johnsons konservativa Tories, rösta på Nigel Farages Brexitparti. I EU-valet i maj fick Brexitpartiet över 30 procent av britternas röster och blev EU-parlamentets största (tillsammans med tyska kristdemokraterna).

Läget i Storbritannien är oklart eftersom etablissemangen inte har respekterat folkomröstningens utfall. I bästa fall kan ett nyval återställa ordningen. Om de konservativa får egen majoritet kan Boris Johnson genomföra Brexit och sedan få landet att blicka framåt, istället för att gräva ner sig i interna strider.

Boris Johnson har under sin korta tid som premiärminister, han utsågs 24 juli, visat att han är handlingskraftig, orädd och stryktålig. Får han chansen att leda landet med ett parlament som står bakom honom, kan framtiden bli ljus för Storbritannien utanför EU.