När tidningsbud delade ut tidningar blev han misshandlat när han upptäckt en man som försökte bryta upp en dörr i ett trapphus i Falkenberg.

Tidningsbudet behövde dock inte uppsöka sjukvård efter att ha blivit attackerad, rapporterar SVT.

Det är inte första gången som utdelning av tidningar visat sig bli en farlig uppgift i Sverige. Fackförbundet Transport ser en ökning av våld och hot mot tidningsbud. Och ingen räknar med hjälp från polis eller politiker.

Nu är det inte längre ovanligt att tidningsbud utsätts för hot, rån och misshandel i jobbet. En kollega till tidningsbudet som misshandlades i Kristianstad i augusti berättar hur händelsen har gjort arbetskamraterna oroliga och det har blivit diskussioner om arbetssituationen och säkerheten.

– Han blev påhoppad under själva distributionen. Med tanke på att vi jobbar under de mörkaste timmarna och alltid ensamma så är vi väldigt utsatta, säger han till SVT.

Facket bekräftar utvecklingen

Utvecklingen bekräftas av fackliga skyddsombud.

– När vi pratar med våra skyddombud och medlemmar så ser vi att det blivit en hårdnande ton och att de är mer utsatta i dag, säger Anders Palmqvist, regionalt skyddsombud i Malmö för Transport.

Arbetsgivaren räknar inte med hjälp från staten

Företaget Point Logistik, där den misshandlade mannen i Kristianstad arbetar, ser över sina rutiner. Vd:n förklarar att de har ett säkerhetsarbete med bland annat en larmtelefon till nattledningscentral som är bemannad dygnet runt.

– När det gäller händelsen i Kristianstad tittar vi på vad vi skulle kunna ha gjort och vad vi i framtiden kan förändra. Vårt arbete får leda fram till om vi kan ordna säkerheten på något annat sätt, säger han.

Däremot tycks man inte räkna med hjälp från polisen och rättsstaten. Än mindre med att politiken ska rå på situationen.