Moderaterna framstår alltmer som ett C-light. Partiet ger inga som helst signaler på att man har en konservativ ådra. Däremot massor som tyder på motsatsen, att man gillar utopiska politiska mål.

Flera MUF-företrädare skriver i sociala medier att förbundet på stämma i helgen har beslutat att förespråka fri invandring och att vara emot ett nationellt tiggeriförbud.

Jag har inte funnit några nyhetsartiklar som bekräftar detta, men varför skulle MUF-medlemmar vilseleda?

Att förespråka fri invandring i det akuta läge som Sverige befinner sig i på så många plan, är direkt häpnadsväckande.

Det är som om Moderata ungdomsförbundet slutgiltigt vill krossa Sverige och det landet byggt upp i form av välstånd, välfärd, trygghet och sammanhållning.

Och från ”moderpartiet”, de vuxna i rummet, hörs ingenting. Var står Moderata Samlingspartiet? Är partiet nu officiellt radikalt och utopistiskt och därmed allt annat än konservativt?

Förödande maktstrategi – inget statsministerparti

Den radikalism som ungdomsförbundet MUF signalerar är förödande för Moderaternas möjligheter att få inflytande i svensk politik. Med mål om fri invandring blir självfallet inget parlamentarisk samspel med Sverigedemokraterna möjligt. Och därmed upphör Moderaternas möjligheter att göra anspråk på statsministerposten.

Om M vill ha inflytande med en radikal profil behöver man söka samverkan med de övriga vänsterliberala partierna, där dock Socialdemokraterna redan är det största partiet.

Och varför skulle tidigare M-väljare rösta på M om partiet har blivit ännu ett vänsterliberalt utopiskt parti? Då kan man ju lika gärna rösta på C.

M-väljarna torde, om ungdomsförbundet får styra, fly partiet till KD och SD.

Kanske kan Kristdemokraterna ta rollen som etablissemangskonservativa, om uttrycket tillåts. Sverigedemokraterna har ju redan tagit rollen som småfolkskonservativa, en roll som tidigare S haft bland arbetare och C hade hos landsbygdsbefolkningen.

M i Danmark gick från 23 till 6 procent

Om MUF får bestämma kan luften helt kan gå ur Moderaterna som statsministerparti. Titta på danska Konservative Folkeparti. När jag var ung regerade partiet i Danmark med Poul Schlüter som statsminister 1982-93. I valet 1984 fick partiet 23,4 procent av rösterna. I senaste valet, i juni 2019, fick man bara 6,6 procent. Moderaterna i Sverige kan gå samma öde till mötes om man sviker sina konservativa rötter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, partisekreterare Gunnar Strömmer och övrig partiledning måste bestämma sig. Är man ett radikalliberalt parti, eller ska man vårda sina konservativa rötter?

Det kommer att avgöra om M har en framtid i Sverige, eller om man ska marginaliseras som i Danmark. Var god välj!