I morgondagens podd ”Samtidigt” har vi en exklusiv intervju med Mattias Karlsson (SD). När han nu avgår som gruppledare i riksdagen ska han utveckla partiets idéarbete.

Eftersom det är höstlov är programledaren Erik Dahlin på resa, därför kör vi en podd-special där Mattias Karlsson är gäst.

Podden publiceras som vanligt på onsdag, förhoppningsvis till lunch.

Men redan nu kan vi ge lite smakprov på hur Mattias Karlsson svarar på några av de många frågor som jag och Linus Bylund ställer.

Om reaktionerna på SVT-dokumentären ”Mattias Karlsson – året fram till valet” av Kalle Segerbäck:

– Det har varit helt överväldigande! Flera politiker i andra partier och medlemmar i kungahuset har uppskattat att jag vågade visa sårbarhet och lyfta ämnet att det är svårt att förena politikerrollen med familjeliv, svarar Mattias Karlsson.

Om mytbildningen kring och smutskastningen av partiet:

– Vi har haft ett helt medieetablissemang som har rotat i vartenda misstag och överdrivit om dem i ett litet oppositionsparti, men fullständigt blundat för de extremt grava övergrepp som det statsbärande regeringspartiet har begått under decennier.

– Våra misstag har ju bara drabbat oss själva. Socialdemokraterna har stöttat diktaturer som torterat och mördat. De har tvångssteriliserat tiotusentals människor i Sverige. De stöder idag palestinska myndigheter som belönar dem som dödar judar.   

Om vad han ska göra nu:

– Det har aldrig varit tanken att jag ska pensionera mig vid 42 års ålder. Jag ska göra nya spännande saker som jag har drömt om att få göra. Att utveckla partiet till en rörelse.

– Vänstern har dominerat utbildningsväsendet, universiteten och akademierna. De skolar varje ung generation in i det kulturmarxistiska tänkandet. I längden kan inte vi vinna om vi inte bryter den dominansen. Det måste åtgärdas. Därför är tankesmedja och studentförbund intressanta verktyg.

– Inom kulturliv och civilsamhälle dominerar vänstern också. När jag satt i kulturutskottet hade vi en borgerlig regering som hade stöd av oss, och vi hade majoritet i riksdagen. Många inom M och KD ville göra upp med de värsta kulturmarxistiska dragen i kulturpolitiken, men de vågade inte. Trots att vi hade majoritet i riksdagen ville de inte röra någonting i kulturlagstiftnigen från 1970-talet. De var rädda för reaktionerna. De hade ingen makt i kultur- och civilsamhället.

Om när nya tankesmedjan startar:

– Det beror på. Om någon som lyssnar nu har tio miljoner kronor och vill ge dem till projektet kan vi starta på måndag. Men annars så hoppas jag att vi kan lansera det här någon gång i vår, kanske mars-april.

– Det jag jobbat med hittills är att knyta internationella relationer för att få strategiska samarbetspartners i andra länder. Det är avgörande för att få tillgång till intressanta talare, akademiker och experter. Och det har gått över förväntan. Även om tankesmedjan inte finns har jag samarbetsavtal färdiga med flera av västvärldens största konservativa tankesmedjor, och de har stort kontaktnät på de mest prestigefyllda universiteten.

I podden tar vi också upp detta med Mattias Karlsson: SD-regering, Moderaternas omprövning, strid mot sjuhövdad drake, migrationspolitikens etik, funktionsnedsatta barn, nya fattighus när man sänker värmen på äldreboenden, att SD ensamma försvarar homosexuella på internationella IPU, progressiv postmodernism, 11-åriga Ebba Åkerlund – och Zlatan. Med mera.

Lyssna imorgon!