I Sölvesborg intervjuas SD-topparna av Niklas Svensson om att det stormat kring kommunen de senaste veckorna.

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg heter Louise Erixon (SD) och hon har genom samarbete med M, KD och lokala SoL-partiet satte stopp för 30 års oavbrutet socialdemokratiskt styre i kommunen.

Det nya samstyret har formulerat ett lokalt ”regeringsprogram” med 120 punkter, och det är några av dem som vänstern och riksmedier fångat upp.

I en längre TV-intervju svarar Louise Erixon och sambon Jimmie Åkesson på frågor kring Sölvesborg i intervju med politikreportern Niklas Svensson på Expressen.

– Vi har tagit ett program där vi vill reformera äldreomsorgen, utbildningspolitiken, tryggheten, näringslivs- och migrationspolitiken. Mediedebatten har istället tagit upp små symbolfrågor som man snöat in sig på. Man kanske inte hittar så mycket smaskigt i det här programmet som man kan kritisera, och då väljer man att överdriva, använda halvlögner för att skapa ett halmgubbedrev emot. Jag tycker det är ganska bisarra drev, faktiskt, säger Louise Erixon.

– Jag är lite förvånad att det inte blivit mer debatt om äldreomsorgen och det faktum att vi nu för första gången får in privata alternativ lokalt. Det har ju en ideologisk sprängkraft som påverkar människor på ett annat sätt, tillägger Jimmie Åkesson.

Intervjun tar upp den nya kulturpolitiken och om hur man samarbetar med andra partier i en koalition. Liksom om vad våldet gör med landet. Och om sonens intresse för faktaböcker.