Löfven fördömer SSU:s judehat – efter sex månader

Av Redaktionen

30 oktober 2019

Det tog ett halvår innan statsministern och partiledaren Stefan Löfven utåt kommenterar att SSU gastade judehat på första maj.

Nu ryter statsministern ifrån, även mot egna partikamrater. Han är arg på att SSU sjöng ”Krossa sionismen” i årets förstamajtåg i Malmö, rapporterar nu Dagens Nyheter.

Men han kan inte svara på hur länge hotet mot svenska judar ska vara så stort att de tvingas fira sina högtider bakom säkerhetsslussar och skottsäkra glas.

Många exempel på hat

Under Stefan Löfvens fem år som statsminister har synagogan i Göteborg angripits med brandbomber av palestinska migranter. Det har skrikits att judar är ”apornas och svinens avkomma” i demonstration i Helsingborg. I Malmö har demonstranter skanderat ”vi ska skjuta judarna”.

Palestinska myndigheter erhåller svenska skattepengar trots att de betalar belöningar till dem som dödar judar och begår terrordåd mot Israel.

Islamistiska terrorgrupper som IS och al-Qaida har lockat 300 unga svenska kvinnor och män till Syrien. Från svenska skolor kommer vittnesmål om judehat och förintelseförnekande. NMR hetsar mot namngivna svenska judar.

Vid förstamajtåg i Malmö dokumenterades hur SSU sjöng ”krossa sionismen”. Trots det försvarade SSU tilltaget med att den ”sjungits mycket länge inom arbetarrörelsen”.

Löfven har varit tystlåten

Budskapet ”krossa sionismen” uppfattas som att man vill att staten Israel ska utplånas, säger statsministern till slut i DN-intervjun och medger att det är antisemitiskt.

– Ingen person som har den uppfattningen hör över huvudtaget hemma i socialdemokratin. Då ska man inte vara en del av vårt parti. Alla människors lika värde, där börjar hela den socialdemokratiska berättelsen. Och då finns det inget utrymme – noll! ingen millimeter! – för den typen av uppfattningar, säger Löfven.

Tidningen frågar varför Sverige och Belgien varit de länder i Europa där flest per capita anslutit sig till jihadistgrupper.

– Vi har ju ungdomar – vuxna också – som kommit från länder där man kopplar ihop Israels politik med judendomen. Och precis där går det fel. Man måste kunna rikta kritik mot Israels politik, men att därifrån säga att något är fel för att du är jude… Den gränsen måste vara knivskarp, menar Löfven i DN.

Redaktionen

Populärt