Så fort Socialdemokraterna försöker profilera sitt eget parti åker man på stryk av sina samarbetspartner. Nu senast säger Lövin nej till S-planer på utbyggd Arlanda flygplats.

Häromveckan försökte Stefan Löfven framföra uppfattningen att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Han blev genast tillrättavisad av det andra regeringspartiet Miljöpartiet – invandringen ska fortsatt vara historiskt stor.

– Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens, slog genast finansmarknadsminister Per Bolund (MP) fast i Facebook.

– S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitiken ska vara effektiv och human”, sa miljöminister Isabella Lövin (MP) till Expressen.

MP sabbar Arlandaplaner för S

I veckan gick infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ut med planer på att bygga en tredje landningsbana på Arlanda, för att i framtiden kunna lägga ner Bromma flygplats. Också nu gick Miljöpartiet till kraftig motattack.

Enligt flera källor i MP är det ingen tvekan om vem som kommer tvingas backa – sossarna. Att MP skulle sitta i en regering som fattar beslut om kraftigt utökad flygkapacitet under rådande klimatkris är uteslutet, menar flera i partiet.

L och C-kravet på slopad värnskatt försvagar S

Men störst smällar har Socialdemokratin fått i och med den statsbudget man lagt fram för 2020. Den klart största posten där är slopad värnskatt, som ger sänkt inkomstskatt för dem som tjänar 60.000 kr/mån och mer.

Efter den skattesänkningen kan S aldrig mer med trovärdighet kritisera andra partier som sänker skatter.

I partiledardebatter efter budgetpresentationen är det Annie Lööf (C) som är gladast och mest tillfreds med situationen. Hon verkar ha fått ut mest av JÖK-partiernas 73-punktsprogram.

S faller tungt när småpartierna domderar

Jag trodde ärligt talat att det var C och L som skulle förlora mest på att så flagrant bryta vallöftet om att rösta fram Ulf Kristersson (M) till statsminister. Men kortsiktigt verkar Socialdemokratin förlora mest på att bryta blockpolitiken och börja bedriva liberal rikemanspolitik, medan Centerpartiet kommer undan med att döda allianssamarbetet.

Nu tror jag C får en svår valrörelse 2022. Vem ska C förespråka som statsminister och hur mycket kommer väljarna att tro på Annie Lööfs utfästelser? Hon har sålt ut sitt förtroende för 73-punktsprogrammet, och till valet 2022 står hon tomhänt.

Men Socialdemokratin är uppenbarligen det mest sårbara partiet. De bakbinds i fråga efter fråga från att driva det som skulle kunna vara socialdemokratisk politik. Jag kommer att tänka på den klassiska romanen Gullivers resor. Lilleputtarna Lööf och Lövin binder Löfven till marken.

Och detta sker i ett läge där Socialdemokratin redan är svårt pressad av att höger-vänsterdimensionen förlorar i betydelse, den som hållit partiet samlat. Istället växer konflikterna utefter värdeskalan radikalism-konservatism, där S är djupt splittrat och inte har några sammanhållande sakfrågor.

Nu finns alternativ för S-väljarna att gå till

Och det är här Sverigedemokraterna erbjuder ett alternativ för de S-väljare som inte känner sig hemma i ett parti som hyllar stor migration men struntar i den arbetande majoriteten.

SD är idag mer det småfolksparti som S en gång var. Men utan socialism och andra radikala ideologiska tankemönster.