Ulf Kristerssons tal på Moderaternas partistämma i Västerås på lördagen var välformulerat och hade varit utmärkt på ett filosofiskt seminarium. Försöken att visa ledarskap skorrar dock falskt.
Det är sannerligen angeläget att riksdagen fokuserar på det som var Kristerssons första tema, återupprätta samhällskontraktet.
– Vi har fått de sjunkande förväntningarnas missnöje. Där de som jobbar och betalar skatt inte längre upplever att staten står för sin del av kontraktet, sa Kristersson och underströk att det sjunkande förtroendet är ”allvarligt eftersom samhällskontrakt är svåra att laga”.
För att uppnå detta efterlyste Kristersson politiskt ledarskap, en värderingskompass som leder rätt och att riksdagen prioriterar statens kärnuppgifter.
Låter rimligt, men just detta med ledarskap är moderaternas akilleshäl.
Förtroende och tillit fattas
För att leda måste man ha förtroende och bli trodd om det man säger. Och här har Moderaterna stora problem. Själv kan jag inte lyssna på ett enda förslag från moderaterna om satsningar på lag och ordning, utan att tänka: ”Ja, men varför gjorde ni inget under era åtta år med justitieministerposten 2006-2014?”
Allt det elände vi nu ser eskalera – med rån av skolungdomar, rån för att håna och förnedra, islamistisk extrem, våldtäkter, skjutningar och explosioner – startade ju inte 2014 när Stefan Löfven blev statsminister.
Moderaterna har i högsta grad ägnat sig åt att bagatellisera och blunda för effekterna av de öppna gränserna.
Man gjorde ingenting när man hade makten. Varför ska vi tro på Moderaterna nu?
Globaliseringens positiva sidor har hyllats av M, medan man förträngt de negativa sidorna. Vad talar för att globalistiska M nu plötsligt förstår kritiken och förstår vilken politik som krävs för att vända utvecklingen?
Så för att kunna lita på M måste Ulf Kristersson 1) erkänna vad Reinfeldt-regeringen gjorde fel, 2) förklara varför M har ändrat sig om öppenhet.
Globaliseringens farliga baksida
Exempelvis sa Kristersson idag, att det gäller att ”sätta stopp för dem som utnyttjar vår öppenhet”. Vad betyder det? Vilka ska stoppas? Vilken öppenhet vill M begränsa?
Den ökande brottsligheten, den illegala invandringen, överutnyttjandet av arbetskraftsinvandringen – allt kan förklaras med att Moderaterna under sin tid på justitieministerposten prioriterade global öppenhet framför lag och ordning i landet.
Globaliseringens öppenhet har länge varit en grundläggande och ledande ideologisk aspekt för Moderaterna. Sådana djupa värderingar ändrar man inte på hur som helst.
När M nu talar om att stoppa dem som utnyttjar öppenheten, är det lika trovärdigt som när S säger att de inte är emot att sänka skatterna.
Den enorma ryggsäck i form av naiv öppenhet som Moderaterna bär på, måste adresseras om M ska kunna bli trovärdiga.