Det första meddelandet mellan två datorer via ett nät sändes 29 oktober 1969. Sedan ökade antalet uppkopplade till 100 st 1977, till 100.000 st 1989 för att explodera under 1990-talet och 2012 överskrida en miljard.

Det var professor Leonard Kleinrock och hans studenter vid UCLA som sände det första meddelandet till ett annat universitet i Kalifornien, Stanford. Man lyckades dock bara få iväg två bokstäver, berättar Kleinrock för Tech Crunch.

Deras ARPANET utvecklades av amerikanska försvarsmakten för deras behov av datakommunikation och döptes 1984 om till internet, och även Kleinrock säger att han inte kunde ana vilken revolution uppkopplade datorer skulle innebära för mänskligheten.

Protokollet WWW utvecklades av britten Tim Berners-Lee vid CERN i Schweiz och släpptes fritt 1989, för 30 år sedan.

1993 skapade amerikanske studenten Marc Andreessen från Iowa den första populära mjukvaran för att läsa websidor, webbrowsern Mosaic. Idag finns fler än 1,7 miljarder hemsidor (även om mindre än 200 miljoner är aktiva), rapporterar NetWorkWorld.

Idag är det sökmotorer som Google och sociala medienätverk som Facebook som dominerar internet när det gäller användarnas egna utnyttjande. Streamingtjänster som Netflix för filmer och serier är de som vuxit mest de senaste åren.

Själv har jag köpt enklare utrustning för att via mobiltelefon och router fjärrstyra värme och belysning i sommarstugan.

Utvecklingen av tillämpningsmöjligheter har varit dramatisk. Förmågan att lagra, bearbeta och skicka data har ökat på ett sätt som är obegripligt snabbt. Uppfinningsrikedomen i hur denna kapacitet ska utnyttjas likaså.

För näringslivet har IT-utvecklingen inneburit kraftigt ökad produktivitet, det som resulterar i ekonomisk tillväxt och ökat välstånd.

Självklart leder förändringar också till negativa aspekter. Många enkla jobb har rationaliserats bort. Uppkopplingen kan innebära att vi blir sämre på att ha social kontakt med varandra där vi träffas i samma rum.

Ny teknik kan naturligtvis också användas i onda avsikter. Islamiska staten hade förmodligen inte kunnat rekrytera lika många extremister utan internet. Riskerna för bedrägerier, spionage och oönskad övervakning har ökat dramatiskt. Särskilt om man som i Transportstyrelsen inte förstår att känslig information måste skyddas.

Men för mig som sett hela den digitala utvecklingen ske, från att miniräknare blev tillgängliga när jag gick på gymnasiet (och det diskuterades om vi skulle få använda dessa nya apparater på proven), råder det ingen tvekan om att de förmånliga sidorna kraftigt överväger riskerna.

Inte utan att man undrar vad som ska ske kommande 50 år…