En S-kvinna som rivit ner SD:s valaffischer friades förra månaden av tingsrätten från skadegörelse. Nu överklagas domen av åklagaren.

Det var en kväll i augusti 2018 som två kvinnor stod på stegar längs Rissneleden i Sundbyberg och rev ner Sverigedemokraternas valaffischer. De blev fotograferade och polisanmälda.

En av kvinnorna som hade förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna åtalades för skadegörelse.

– Jättebra att samhället visar att det inte är acceptabelt att sabotera för demokratin på det här viset, sa Gary Aelius (SD), gruppledare i Sundbyberg, när åtalet väcktes.

Men kvinnan nekade till brott och i september friades hon av Solna tingsrätt som ansåg att det inte kunde bevisas att affischerna förstörts.

Nu uppger Mitt i att åklagaren överklagar domen till hovrätten.

– Man kom fram till att det var kvinnan som hade dragit ner affischerna på marken, men tingsrätten tyckte inte att SD drabbats av någon skada för detta, det tycker jag är fel bedömning, säger åklagaren Åsa Skog till tidningen.

I sociala medier påpekas att det inte endast är Sverigedemokraterna som drabbas när valaffischer vandaliseras, demokratin lider skada när valrörelsen saboteras.

*

Se mer i Mitt i: SD fick valaffischer vandaliserade (23/8 2018), S-kvinna åtalas för skadegörelse (5/3), S-politiker frias från skadegörelse på SD:s affischer (18/9), S-politiker friades för rivna valaffischer – nu överklagas domen (30/10).