Vänsterextrema Expo försöker svartmåla förre Scaniachefen Leif Östling i ren McCarthy-anda. Skälet är att Östling kritiserar invandringspolitiken.

Leif Östling, som varit vd i Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv, talar kritiskt om samhällsutvecklingen – och menar att ”vi tagit in alldeles för mycket folk utifrån”. 

På frågan om han tror att det går att få ordning på Sveriges problem svarar han: 

– Det tror jag. Det får vi. Det måste vi få. För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena, som det kallas, säger Leif Östling till Swebbtv (se intervjun).

Smutskastning från extremvänster

Att tala öppet om samhällsproblem gör man dock inte ostraffat i Sverige. Allehanda beskyllningar har riktats mot Östling i olika medier.

Men kritiken handlar, som vanligt, inte om sakliga invändningar mot beskrivningarna som Östling gör, utan om att han intervjuas i fel medium.

SVT:s rubrik är ”Östling intervjuades av sajt med kopplingar till vit makt-miljö”. Det är ett påstående från vänsterextrema Expo som SVT okritiskt använder som sanning.

Insats för yttrandefriheten

I YouTube-kanalen Svensk Webbtelevision (Swebbtv) är Mikael Willgert programledare och redaktör.

I de intervjuer Willgert genomför finns ett stort spektrum av gäster på många olika ämnesområden. Om man generaliserar är det ofta röster som gammelmedierna stänger ute och ämnen som inte tillåts att ventileras av de fina redaktionerna.

Eftersom vänsterradikala röster inte har några problem med att få medverka i traditionella medier, blir det av logiska skäl en övervikt på röster åt andra håll som Swebbtv är nyfikna på att tala med. I Östlings fall en erfaren företagsledare.

Därmed kan Willgert sägas göra en insats för yttrandefriheten. Swebbtv blev avstängd av YouTube i augusti, men eftersom det skedde på lösa grunder återkom Swebbtv efter några dagar på YouTube.

– Medierna vilseleder och undanhåller information på framför allt tre områden: klimatet, massmigrationen och familj/könsidentitet. Därför är det viktigast att jobba med dem, säger Willgert när han intervjuas av Aron Flam.

– Vi fick inga tydliga besked från YouTube, men ett program var bortplockat när kanalen kopplades upp igen. Det var ett humoristiskt avsnitt som bland annat skämtade om Svenska kyrkan och islam. Och islam får man ju inte skämta om, konstaterar Willgert.

Det finns ingen grund för anklagelserna från Expo, men ändå gör SVT stor sak av vad några vänsterextremister påstår.

Östling står fast

Trots smutskastningen står Östling fast vid det han sagt i intervjun för Swebbtv.

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande, säger Östling om uttalandena i en intervju med Dagens industri

För övrigt står Leif Östling också fast vid det uttalande som gjorde honom till rikskändis: ”Vad fan får jag för pengarna?” Ett svar på en fråga om skattetryck.

Östling har just kommit ut med självbiografin ”I backspegeln”.

*

Not. Det är inte första gången som militär diskuteras i detta sammanhang. I en riksdagsdebatt 2018 sa Jimmie Åkesson (SD) att militär borde kunna användas på samma sätt som i Danmark för att frigöra polisiära resurser att sättas in i särskilt utsatta områden i Sverige – och fick medhåll av statsminister Stefan Löfven (S). 

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sa Löfven efter debatten.