Jösses. Inte sedan Stellan Sundahls ”Helt apropå” har ett svenskt humorprogram i TV varit så vasst, slagit åt alla håll och berört så angelägna frågor, som den nya versionen av ”Svenska nyheter” med Kristoffer Appelquist.

Det finns ingen svårare underhållning att göra än humor. Än svårare är satir, humor om politik.

Och i vår överkänsliga tid då man ska bli kränkt av att höra något man inte håller med om är uppgiften nästintill omöjlig. Det som utmärker extremister är just att de varken har humor eller självdistans. Och extremister – politiskt korrekta extremister – har vi i överflöd i dag.

Då blir humor lätt platt, infantil och fjäskande. Därför har det varit tunnsått med stora och populära humorprogram i TV på väldigt länge. Radion har satirgänget Public service, som ingen har kunnat slå som bästa satir under hur många år som helst.

I TV får man gå tillbaka till Stellan Sundahls tid med klassiska program som ”Helt apropå”, med två miljoner tittare på fredagskvällarna, eller ”Snacka om nyheter”. Sundahls gäng vann TV-världens stora pris Guldrosen på Rose d’Or-festivalen i Montreux 1987.

Då vågade man driva hejdlöst med alla politiker och med aktuella händelser och politiska strider.

Sedan kom ångestens tid, då man inte får göra någon ledsen och absolut inte driva med kontroversiella samhällsproblem. Man ska vara vänster och alltid riktigt präktig och ofarlig i maktens ögon.

Men.

Kanske kan en ny produktion börja mäta sig med ”Public service”-gänget och faktiskt Stellan Sundahl.

Med Kristoffer Appelquist har SVT:s Svenska nyheter nått en helt annan nivå än med förre programledaren. Och i det senaste avsnittet (5) hanterar man skandalen med att sjukhusbyråkratin inte längre klarar av att köpa tvål, toapapper och sjukvårdsmaterial. Mängder med operationer har ställts in på grund av bottenlös inkompetens i landsting/regioner.

Detta är en viktig fråga som journalistkåren av någon anledning inte tycker är stor. Appelquist fattar. Det är ett både viktigt, dråpligt och allvarligt samhällsproblem som måste ges maximal uppmärksamhet. Om inkompetensen i offentlig sektor får fortsätta att breda ut sig kan kollektivtrafiken snart inte köpa drivmedel till bussarna. Skolorna kommer inte att få böcker till skolstarten.

Klippet från partiledardebatten i Agenda är också genialisk i all sin simpla enkelhet. Detta är bra TV!

Svenska nyheter vågar också, hör och häpna, ta upp nationalism utan att spåra ur i hjärndöd politisk korrekthet.

Och problemet med att det skjuts för få vildsvin!

Jag är nästan chockad över att det går att göra ett humorprogram för vuxna i Sverige idag. Allt annat har ju sjunkit till 16-åringens nivån.

Och jag hoppas att det inte bara är en tillfälligt lyckad start för den nye programledaren, utan att man kan hålla den här nivån – och gärna höja den än mer.