– Vi ser utvecklingen i Sverige och vill inte att det ska sprida sig till Danmark, säger justitieministern Nick Hækkerup (S) när han håller presskonferens utanför polishögkvarteret i Köpenhamn på torsdagsmorgonen.

Flera skjutningar och bombdåd i Danmark som har kopplats till gärningsmän från Sverige har fått danska politiker att agera.

Nu införs gränskontroll från Sverige till Danmark från den 12 november. De kommer att ske punktvis flera gånger om dagen vid alla gränser från Sverige till Danmark. Det betyder att svenskar som reser in i Danmark måste uppvisa pass eller annan id när man reser med färjorna till Rønne, Helsingør, Frederikshavn och Grenå, vid Öresundsbron samt vid all tågtrafik mellan länderna.

Våldsutvecklingen i Sverige skrämmer

Sommarens bombdåd mot Skattestyrelsen i Köpenhamn och ett dubbelmord på öppen gata norr om huvudstaden blev droppen. Dåden kunde snabbt knytas till gärningsmän från Sverige.

– Vi kan se att en utveckling i Sverige där man har sprängningar som kopplas till organiserad kriminalitet, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att införa gränskontrollerna mot Sverige, säger justitieministern Nick Hækkerup (S), vilket framgår i direktsändning i dansk TV.

Den nya Socialdemokratiska regeringen i Danmark uttalade sig tidigt för att något måste göras för att inte det svenska våldet sprider sig till Danmark.

– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera dynamit i Köpenhamn, sa statsministern Mette Frederiksen (S) i augusti.

Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, var tidigt ute med att föreslå gränskontroller mot Sverige.

– Gränskontroller handlar om att ta hand om sitt land och det tycker vi i Dansk Folkeparti är vår plikt. Det är ingen hemlighet att vi är kritiska mot den extremt olämpliga flyktingpolitik som man har fört i Sverige under lång tid, sa Henriksen till Kvällsposten tidigare i år.