Om tillfångatagna IS-krigare lyckas fly under Turkiets angrepp på de kurdiska styrkorna kan de försöka ta sig tillbaka till Danmark. Därför sker nu snabb behandling av lag för att dra in deras medborgarskap.

Förslaget innebär att danska medborgare som slagits för IS eller andra militanta grupper utomlands ska kunna bli av med sitt medborgarskap. Regeringen begär att folketinget snabbt behandlar lagen som dock bara gäller personer med dubbelt medborgarskap.

Regeringen agerar mot bakgrund av den senaste tidens utveckling i norra Syrien och vill kunna stoppa personer som befinner sig utomlands att ta sig in i Danmark. Det finns farhågor för att Turkiets offensiv ska leda till att IS-medlemmar som suttit fängslade ska kunna fly.

– Det finns risk att de kurdiskkontrollerade IS-lägren i gränsområdet bryter samman och att utländska stridande med danskt medborgarskap söker sig mot Danmark, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

– Det är människor som vänt Danmark ryggen och med våld kämpar mot vår demokrati och frihet. De utgör ett hot mot allas vår säkerhet. De är oönskade i Danmark, säger hon enligt tidningen Politiken.

Förslaget om skynda igenom lagändringen har stort stöd i folketinget.