En av de skandalomsusade nämndemän utsedda av C som dömde enligt sharialagarna i Solna tingsrätt är nu själv fälld samma tingsrätt för grovt bedrägeri.

C-politikern Ebtisam Al Debe döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt bedrägeri. Hon har lurat till sig 150.000 kr i arvode hon inte var berättigad till.

Det är samma nämndeman som frikände en man från kvinnomisshandel i enlighet med sharia och bland annat därför att han kom från en ”bra familj”.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren ansåg att Al Debes brott ”utförs med systematik under en längre tid, omfattat sammantaget större belopp samt att vilseledandet skett genom osanna uppgifter i handlingar som ingivits till tingsrätten.” 

Under rättegången hävdade hon till sitt försvar att hon ”inte hade koll på någonting” under den aktuella perioden – november 2015 till mars 2018.

Solna tingsrätt samlar ihop en rad oriktiga arvodesräkningar till ett fall av grovt bedrägeri. Straffvärdet anses motsvara tio månaders fängelse men eftersom hon inte tidigare är straffad och risken för fortsatt brottslighet bedöms som liten blev det villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor.

Hon ska också betala drygt 150 000 kronor i skadestånd till Solna tingsrätt – alltså motsvarande det belopp hon lurat till sig.

Rätten är enig i sin dom.