KOMMENTAR. Efter många timmars debatt i parlamentet under lördagen beslutades att inte rösta om Boris Johnsons utträdesavtal utan för att än en gång skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU.

Med röstsiffrorna 322-306 beslutade parlamentet i London att skjuta upp utträdet. I ett osignerat brev till Bryssel begär Storbritannien tre månader till, innan utträdet ska ske, 31 januari 2020.

– Detta är parlamentets brev, inte mitt, säger premiärminister Boris Johnson enligt Sky News.

Han har gjort allt för att utträdet ska kunna ske 31 oktober, men han har en majoritet i parlamentet som gör allt för att förhindra att folkomröstningen ska följas, en folkomröstning som gav ett tydligt ja till att britterna ska lämna EU.

Boris Johnson har också – två gånger – begärt att nyval ska utlysas. Men också detta har parlamentet röstat ner. De som är emot att lämna EU vet att de förmodligen kommer att förlora valet till Boris Johnson och hans konservativa parti som leder stort i opinionsmätningarna.

Man kan alltså säga att vänstern i Storbritannien gör allt för att förhindra att brittiska folket får det man röstat för, varken Brexit eller den regeringsmajoritet man vill ha.

I normalfallet hade EU sagt nej till ännu en förlängning, som står i strid med Lissabonfördragets artikel 50 om utträde. Men de som begär förlängning är de som vill stanna i EU, alltså Bryssels vänner. Därför förväntas EU vara villigt att tillfredsställa dessa, snarare än att fullfölja det som är demokratiskt anständigt, det vill säga stödja den folkmajoritet som röstat för att lämna EU.