Ny mätning från Inizio bekräftar tidigare mätningar: SD växer och de tre oppositionspartierna SD, M och KD skulle få egen majoritet om det vore val idag.

I oktobermätningen får Sverigedemokraterna det högsta stödet någonsin hos Inizio. 22,6 procent. Samtidigt ligger Socialdemokraterna på 24,7 procent.

Löfvens regeringsunderlag skulle förlora riksdagsmajoriteten om det vore val idag.

Alla tre oppositionspartier går framåt.

– Det är olyckligt att den politiska utvecklingen varit eftersatt på ett sådant sätt att samhället idag behöver enorma reformer under lång tid för återhämta sig. Något också väljarna ser alltmer då trenden är tydlig. Det är vår politik som efterfrågas, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Omräknat i mandat skulle de konservativa partierna få 177 mandat mot 172 mandat för det vänsterliberala regeringsunderlaget.

Det är också så att en stor majoritet av moderaternas väljare vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna. Här dagens webbfråga i Aftonbladet, besvarad av 28.036 personer.

TABELL
Inizio i oktober (jmf m sept)

Socialdemokraterna: 24,7 procent (+0,8)
Miljöpartiet: 4,2 procent (oför)
Centerpartiet: 10,1 procent (+0,2)
Liberalerna: 3,2 procent (-0,3)
Vänsterpartiet: 8,0 procent (-0,5)

Sverigedemokraterna: 22,6 procent (+0,2)
Moderaterna: 19,3 procent (+0,3)
Kristdemokraterna: 6,5 procent (+0,5)

Mätningen är utförd av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen. 2 132 personer över 18 år intervjuades via webben 8-14 oktober. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?