Ystad ska spara 24 miljoner under hösten. Städningen ska dras ned och kall mat ska överlämnas till de äldre. Interner i fängelse har det bättre.

Städningen hos de äldre ska minska, från varannan vecka till var tredje vecka. ”Steg för steg, eller i detta fall grad för grad och damtuss för damtuss, tar det offentliga i Ystad sin hand ifrån de äldre och blir allt mindre närvarande i vardagen”, skriver Csaba Bene Perlenberg på Kvällspostens ledarsida.

Socialförvaltningen i Ystad föreslås också att sluta åka ut till äldre med ett dagligt varmt mål mat.  De äldre hänvisas i stället till färdigrätter som de själva ska värma. Det är uppenbart att Ystad kommun är beredd att offras de äldres aptit.

På kvinnoanstalten i Ystad är det annorlunda. Kriminalvården erbjuder varm mat både till lunch och på kvällen. 

I dag onsdag serveras det nötstek, kokt potatis med sås och grönsaker till lunch på fängelset. På kvällen får de intagna äta vegetariska vårrullar med quinoa och dressing. I morgon blir det lax med potatis, ärtor och kall sås och morotsbiff med stekt potatis och rotfrukter samt kall sås, rapporterar tidningen.

Maten går på skilda budgetar, kommunen för de äldre och staten för de intagna. Men att intagna på fängelset i Ystad serveras lagad, varm mat medan de äldre i samma kommun föreslås hänvisas till frysta potionsförpackningar är ”en blodisande orättvisa”.