SATIR. Tecknaren Kalle Strokirk har ett svar på vem den nye utrikesministern kan bli när Stefan Löfven avger regeringsförklaringen på tisdag.

Skämt åsido…

Andra spekulationer är kanske mer troliga än att Mona Sahlin kommer tillbaka. En som nämnts är den grå eminensen i socialdemokratiska utrikessammanhang, Hans Dahlgren som i januari i år klev upp som statsråd och EU-minister.

Flest tycks tro på handelsminister Ann Linde, som ju var statssekreterare hos dåvarande inrikesminister Anders Ygeman när IT-skandalen i Transportstyrelsen ägde rum. Ygeman fick avgå, men Linde klarade sig undan genom att hon själv blev befordrad till minister i maj 2016 – innan skandalen briserade men efter att generaldirektören fattat det famösa beslutet att ”göra avsteg från lagarna” (vilket skedde i maj 2015 utan att regeringen reagerade).

En annan som nämns är nuvarande kabinettsekreterare Annika Söder, som låtit personalen på UD agera partipolitiskt genom att skriva famösa brev om att man gör uppror och inte accepterar demokratin, om ett visst parti får inflytande i regeringsbildningen.

Ett fjärde namn som nämns är biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Hon har tidigare varit biståndsminister i Utrikesdepartement. Det är ju alltid tveksamt att någon som lämnat partipolitiken skulle komma tillbaka, men just utrikesministerposten är omgiven av en strålglans och prestige som nog kan få de flesta att återkomma (se på Carl Bildt). Jämtins insats som Stockholmspolitiker där hon är mest känd för förslaget om butler i tunnelbanan talar emot henne. Därefter var hon dock partisekreterare under Löfvens första år som partiledare.

Om jag ska spekulera tror jag i första hand på Dahlgren. I den svaga konkurrensen om kompetens vinner han lätt. I andra hand Jämtin, eftersom hon jobbat nära Löfven under lång tid. Gillar han henne och litar på henne, kan det avgöra. Dahlgren och Jämtin är de uthålliga, pålitliga partiarbetarna. Sådana brukar gå långt.

Linde och Söder borde inte komma ifråga om Sverige ska ha en omdömesgill och kompetent chef i utrikesdepartementet.