Två personer är anhållna av polis efter att misstänkt farliga föremål hittats på två olika platser i Göteborg. En av dem är en ökänd vänsterextremist som tidigare uppmärksammats i medier när han kastade sten mot poliser och då blev skjuten under Göteborgskravallerna 2001.

Det var på måndagskvällen som två misstänkt farliga föremål hittades i Göteborg. Det ena föremålet hittades på bottenplan i ett parkeringshus i Landala, varpå polisen upprättade omfattande avspärrningar. En dryg timme senare hittades ytterligare ett misstänkt föremål i närheten av en polisstation.

Under natten mot tisdagen anhölls två misstänkta.

– De är misstänkta förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger vakthavande befäl vid polisen till Göteborgs-Posten.

De föremål som tagits i beslag betraktas som skarpa. Även en bil togs i beslag, men polisen vill inte redogöra för några närmare detaljer av vad de funnit.

Göteborgskravallerna 2001

Nyheter Idag rapporterar att en källa med insyn i ärendet uppger att en av de anhållna är en ökänd vänsterextremist som fick stor uppmärksamhet under Göteborgskravallerna 2001. Han fastnade på film när han gick emot poliser och kastade gatstenar. Ungefär samtidigt blev han skjuten av polis.

Efter kravallerna var den nu aktuelle vänsterextremisten en av dem som dömdes till fängelse för våldsamt upplopp. Han har också senare dömts för narkotikabrott, uppgifter som SVT återger. Men den politiska hemvisten undviker SVT att nämna, skriver Nyheter idag.

Inte heller G-P anger att det rör sig om vänsterextremism. Tidningen har däremot nyligen på ledarplats bagatelliserat vänstervåldet: ”Det vänsterextrema våldet har i Sverige minskat” (11 augusti).