Sverigedemokraterna är inte längre ett enfrågeparti. Det konstaterar Novus i mätning av partiernas förtroende i de viktigaste sakpolitiska frågorna.

I SVT/Novus mätning över partiernas förtroende i de för väljarna topp tio viktigaste frågorna utmärker sig Sverigedemokraternas ökade förtroende i väljarkåren.

Partiet finns att hitta bland de tre bästa partierna i nio av de tio viktigaste sakfrågorna.

Sverigedemokraterna toppar förtroendet i invandringsfrågan, och ligger nu tvåa i lag- och ordning och i pensionsfrågan. Dessutom trea i sex andra av väljarnas tio viktigaste frågor.

– Det mest påtagliga som vi kan se i våra senaste mätningar är att Sverigedemokraterna har stärkts i många politiska frågor, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus till SVT.

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, och nu har det visat sig att vi har fått rätt i en rad frågor och det är klart att det stärker förtroendet för oss, säger vice gruppledaren Henrik Vinge (SD) till SVT.

– Medan stödet för andra partier har varit ganska konstant de senaste åren, har stödet växt markant för Sverigedemokraterna under perioden, konstaterar SVT:s kommentator Mats Knutson.

Mycket har hänt på fem år

Det blir särskilt intressant vid en jämförelse med hur läget var för fem år sedan, i september 2014. Då fanns inte SD med bland de tre bästa partierna i de för väljarna viktigaste politiska sakområdena: sjukvård, skola och jobb.

I september 2019 är SD på prispallen i alla tre numera viktigaste frågorna.

I väljarnas viktigaste fråga, sjukvården, har mycket hänt. KD har intagit andraplatsen efter S, och SD har tagit delad tredjeplats med V, som halkat ner från andraplatsen.

I invandringsfrågan har partierna samma placering som för fem år sedan, med SD som etta, men frågan är betydligt viktigare nu.

Lag och ordning har också klättrat upp och är nu väljarnas tredje viktigaste fråga. Där har SD gått om S, från tredje till andra plats, efter M.

S och V har tappat placeringar

Genomgående har S och V tappat mark, medan SD, M och KD flyttat fram sina positioner.

Särskilt tydligt blir det om man granskar detaljerna. I de frågor där Socialdemokratin står starkast, har de ändå förlorat stöd. I sjukvårdsfrågan hade de 24 procent av väljarna med sig 2014, nu har de bara 17 procent. I skolfrågan är de fortsatt etta, men har tappat från 22 till 19 procent av väljarna som tycker S är bäst på skola. I pensionsfrågan likadant: från 21 till 16 procent. Och i jobbfrågan från 26 till 20 procent, vilket framgår av Novus rapport (pdf).

Miljöpartiets förstaplats i miljöfrågor har också urholkats rejält. Från 33 procent år 2014 till 21 procent nu.

Det kan jämföras med att SD stärkt sin förstaplats i invandring, från 21 till 32 procent. För övrigt det högsta förtroendet för något parti i någon fråga. Närmast kommer M i företagarfrågor (som dock inte tillhör väljarnas tio viktigaste frågor), med 30 procent. M har också 25 procents stöd i frågan om landets ekonomi. Socialdemokratin når inte högre än 24 procent i någon fråga.

Undersökningen är genomförd 13 – 19 juni 2019 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1004 intervjuer genomförts.