Demokraterna såg sin chans att vinna en viktig symbolseger genom att ta hem ett fyllnadsval i North Carolina. Republikanerna ställde upp med profilerad och stridbar kandidat som dessutom helhjärtat ställt upp på Donald Trump.

Inför fyllnadsvalet av en ledamot till kongressen i veckan låg den republikanske kandidaten 17 procent efter demokraternas kandidat i opinionsmätningarna. Detta efter att republikanerna lokalt begått brott mot vallagarna och fått sin vinnande kandidat diskvalificerad i förra höstens mellanårsval.

Dan McCready (D) förlorade mot Dan Bishop (R).

Allt var bäddat för demokraterna att ta över mandatet i 9:e valdistriktet i North Carolina. Man förde fram en ung och moderat kandidat, Dan McCready, 36, som varit marinsoldat och nu är företagare.

De skamfilade republikanerna ställde upp med Dan Bishop, 55, som är en omstridd delstatspolitiker som varit en av initiativtagarna till ”badrumslagen”. Den kom till efter att utslag i antidiskrimineringsdom gav transpersoner rätt att när det gäller offentliga toaletter gå på såväl dam- som herrtoaletter, vilket många ansågs innebära att män kunde gå på damtoaletterna. Badrumslagen ändrade detta och slår fast att om offentliga toaletter är uppdelade per kön ska besökarna gå på den toalett som överensstämmer med angivet kön i födelsebeviset.

Att besegra Bishop blev för vänstern i hela USA en viktig symbolisk fråga. Bishop har dessutom försvarat Donald Trump. Bättre kunde det ju inte bli än att fälla honom. Demokraterna satsade dubbelt så mycket pengar på sin valkampanj än vad republikanerna gjorde.

Men trots den intensiva valkampen gick Bishop segrande ur valet i tisdags. Han fick till och med större segermarginal än i förra valet: 2,1 procentenheter nu mot 0,3 procentenheters marginal i höstas.

Katastrof för demokraterna

Valutslaget ses som en katastrof för demokratiska partiet. Är det någon gång de verkligen borde vinna är det där republikanerna drabbats av skandal, ställer upp med en redan på lokalplanet kontroversiell kandidat som dessutom helhjärtat backar upp Trump.

Men nej. Demokraterna förlorade, även om de ställde upp med en helhyllekille som varit marinsoldat och har en moderat framtoning.

I sitt segertal sa Bishop, ”Jag hoppas demokraterna i Washington noterar denna oerhörda seger och förstår att det som de gör inte fungerar”.

Programledaren Tucker Carlson i Fox News menar att valet inte avgjordes i North Carolina. Parallellt med den lokala valkampanjen har demokraterna nämligen genomfört sina första interna debatter mellan dem som önskar bli partiets presidentkandidat. Där har det framgått hur extremt vänsterinriktade dessa kandidater är.

Carlson menar att detta kan ha fått väljarna att avstå från att rösta på den demokratiske kandidaten i North Carolina.

Washington Times gör liknande analys: Nu är många demokratiska kongressledamöter rädda för att de riskerar att förlora sina platser i valet 2020, delvis på grund av att partiet och dess presidentkandidater flyttat sig långt ut på vänsterkanten, och att partiets uppfattningar om vapen, sjukvård och klimat inte överensstämmer med väljarnas.