Socialdemokraterna lovade den lägsta arbetslösheten i EU, men nu närmar sig Sverige den högsta i EU. Partiet reaktion är att stryka löftet.

I valrörelserna både 2014 och 2018 har Stefan Löfven lovat den lägsta arbetslöshet i EU till 2020.

När Socialdemokratin lovade detta hade Sverige en 6:e plats i listan över lägsta arbetslösheten. Nu har Sverige rasat ner till 22:a plats av 28 medlemsländer.

På tisdagen kom SCB med nya siffror för augusti som visar att arbetslösheten är upp på 7,1 procent, en ökning med en hel procentenhet på ett år. Och säsongsrensat motsvarar det en arbetslöshet på hela 7,4 procent, vilket är den högsta noteringen på fyra år. 

Samtidigt uteblev den av många väntade rekylen i sysselsättningen, statistiken visade att sysselsättningen sjönk med 36.000 personer jämfört med augusti. Det är visserligen ingen statistiskt säkerställd förändring, men SCB noterar att det var fjärde månaden i rad som antalet sysselsatta inte stiger. Och nu minskar också antalet fast anställda.

I ett kundbrev skriver Nordea att sysselsättningstrenden har varit dyster under 2019, och ”dagens acceleration antyder att även vår dystra prognos kan vara för optimistisk”, rapporterar Dagens Industri.

När statsbudgeten för 2020 i dag presenteras är arbetslöshetsmålet helt slopat i regeringens förslag, rapporterar Ekot i P1.

Tjeckien som ligger på första plats har nu en arbetslöshet på 2 procent.