Ett år efter Greta Thunberg och hennes PR-stab startade kampanjen med ”skolstrejk” för klimatet demonstrerade i veckan många människor på gatorna runt om i världen mot klimathotet.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokratisk samhällsdebattör, kallade i fredagens ”Aktuellt” i SVT rörelsen som Greta Thunberg startat för en ”väckelserörelse för klimatpopulister”.

Det har bara gått ett år sedan Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk för klimatet – under fredagen uppskattas de olika klimatprotesterna världen över ha dragit runt två miljoner människor. Sett över hela veckan har uppskattningsvis sex miljoner deltagit i demonstrationerna, rapporterar SVT.

När statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren kommenterar skeendet menar han att det är klimatpopulism.

– Det har väldigt starka drag av någon slags religiös väckelserörelse där man pratar om att man ska lyckas väcka syndare som Trump. Det är den här känslan av undergång, att vi måste göra något nu, säger han och tillägger:

– Det populistiska är rätt tydligt, tron på det här spontana folkliga rörelsen, att den kan komma fram till någonting rationellt och att eliten sviker.

Saknar konkreta förslag

Enligt Stig-Björn Ljunggren kan detta sätt att agera hämma debatten.

– Varje försök att nyansera diskussionen innebär att man blir förknippad med de som förnekar, de som inte är troende utan syndare. Gör man dessutom minsta försök att nyansera får man ofta stöd av ett litet fåtal hel- och halvfnoskiga personer som ger sig på Greta som jag högaktar och tycker är en fantastisk personlighet.

Statsvetaren efterlyser mer av konkreta förslag.

– Om nu de värsta pessimisterna har rätt och vi ska göra någonting åt det här innebär det ett stopp för den industriella livsstilen och jag tror inte att svensk fackföreningsrörelse kommer gå i bräschen för att avveckla den. Det är kanske ett dystrare budskap än vad många vill ta åt sig, det vill säga att vi ska förändra vårt sätt att leva totalt.