I september har Sverigedemokraterna nått sin högsta notering någonsin i Sifo. Partiet ökar till 20,2 procent, med två procentenheter. Det är en statistisk säker ökning.

En betydande förklaring till ökningen är att Sverigedemokraterna har vuxit i Stockholmsområdet, där partiet tidigare varit svagt. Nu uppger 17,1 procent av de tillfrågade stockholmarna att de skulle rösta på SD om det varit val i september.

En annan förklaring kan vara att otryggheten manifesterats i än fler skjutningar. Och att flera av de skjutningar som debatten kretsat kring har ägt rum i Stockholm kan spela in.

– Det har varit diskussioner om skjutningar och mord. Tittar man på var väljarna tycker att SD har en stark position, så är det just de frågorna, säger opinionschefen hos Sifo Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

– Våld och kriminalitet är i stor utsträckning storstadsfrågor, säger Sjörén.

En tredje förklaring till utfallet kan vara ett tecken på misstro mot S och M, enligt statsvetaren Li Bennich-Björkman.

– Det är över en femtedel som sympatiserar med SD, det är verkligen en hög siffra. De här mätningarna är hela tiden tecken på ett misstroende mot det vi kallar de etablerade partiernas trovärdighet och legitimitet, menar hon.

Omräknat i mandat behåller det vänsterliberala regeringsunderlaget majoriteten, eftersom både L och MP klarar spärren.

I mätningen har 8.949 intervjuer genomförts den 2—12 september 2019 med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Omkring 1.000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.