Ett gäng skapade stor otrygghet i Årsta. Nu är de åtalade för att ha skjutit mot ordningsvakter och privatpersoner.

Ordningsvakterna var på plats i Årsta centrum, strax söder om Stockholms city. En stund efter att de avvisat två personer från platsen satt de i sin tjänstebil. Då small det. Bilen blev beskjuten.

”Jag kunde inte tro att någon hade skjutit mot bilen. Det existerade inte hos en”, berättade ordningsvakten för polisen.

Skottet träffade förardörren men ingen person skadades.

Skjutningen hände i april och nu har rättegång startat mot tre män åtalade för mordförsök och grovt vapenbrott. Efter att trion häktades blev det lugnare i området, enligt åklagaren.

En gängmedlem åtalas också för att han har hotat personal vid Folkets hus, och förklarat att han skulle bränna ner byggnaden.

– Vi har hittat en film på en av de beslagtagna mobiltelefonerna där någon skriker ”horungar” och avlossar skott mot Folkets hus. Polisen hittade kulhål i dörren, men vi har inte kunnat identifiera skytten, säger åklagaren.

Stadsdelen Årsta gränsar till Stockholms innerstad.

– Med allt gängvåld som vi har nu… Det är som att det kommer närmare och närmare staden. Det behövs inte särskilt många personer för att ett helt område ska påverkas. Det är väldigt bekymmersamt, säger åklagaren till Aftonbladet.

Ordningsvakterna fanns i stadsdelen eftersom många klagat på otrygghet i Årsta centrum. En liten gruppering av unga killar hade skaffat sig en position i Årsta där de utövat makt mot flera olika aktörer verksamma kring Årsta centrum. Grupperingen har även berett sig tillträde till olika platser och gjort dem till sina egna – som förråd och en lägenhet.

En av de unga männen ska tidigare ha uttalat hot om att han ska skjuta ordningsvakter. I en beslagtagen mobiltelefon finns bilder med hatiska budskap mot ordningsvakter och polis. Dessutom finns flertalet foton där unga män poserar med pistoler och automatvapen.

– Man kan uttrycka oro över att den här typen av vapen- och våldsromantisering sker i så pass unga åldrar. Det är i grunden farligt för ett samhälle som Årsta, säger åklagaren.