Kriminaliteten tar över allt mer i Sverige medan regeringen famlar med tramsiga partisamtal. Verkligheten betyder ingenting. Har Sverige någonsin upplevt en sådan arrogans från maktens sida?

Det var väntat att S-ledda regeringens försök att lägga ut dimridåer om gängkriminaliteten skulle misslyckas. I går hoppade M, KD och L av samtalen som SD var utestängda ifrån, eftersom de inte resulterade i något.

Fortsatt fritt fram för ungdomskriminella

Värst är att regeringen inte ens orkar ta bort straffrabatten för ungdomsbrottslingar. Endast delvis skärps straffen för dem mellan 18-21 år. Alla som begår grova brott under 18 år får fortsatt rabatt, vilket gör att de hamnar i gängledarnas klor. De kan begå mord och annat utan att behöva sitta inne särskilt länge.

Och för dem under 15 år är det helt fritt fram. Regeringen lägger efter sammanbrottet för partisamtalen fram 34 punkter där det står, ”allvarliga brott som begås av barn under 15 år [ska] alltid utreds av polis”. Och man ska ”se över” om man i domstol ska föra ”bevistalan i syfte att skuldfrågan ska prövas”, dock alltid garanterat utan straff.

Oj, vad rädda gängen blir! Eller inte…

Det finns ingenting i regeringens papper om jourdomstolar där främst unga misstänkta gärningsmän snabbt kan få känna av konsekvensen av brottsligt handlande.

Polis under avveckling

Ingenting om att polisen ska öka närvaron ute i verkligheten, ”yttre tjänst”. Partier talar om satsning på polisen, men verkligheten är att antalet poliser som verkligen möter buset, minskar. I Stockholm har de halverats på senare årtionden. Verkligheten är alltså raka motsatsen till det såväl dagens S-ledda regering som förre M-ledda regeringen hävdar.

Polisen har visserligen fler anställda – men de sitter på kontor. Få är villiga att möta kriminella på gator och torg. Men det finns bara ett sätt att stoppa våldsbenägna kriminella och det är att ta dem i de miljöer där de skjuter, hotar, misshandlar, våldtar, rånar och stjäl.

Om utvecklingen de senaste årtiondena fortsätter så kommer Sverige till slut att ha 100 procent poliser som sitter på kontor och inte en enda som kan åka ut och gripa dem som har våldskapital.

De gamla partierna tycks inte kunna ta in att våldsamma personer måste mötas av en poliskår som kan, förmår och vågar ta makten över gator och torg. Buset kan bara besegras genom att de också fysiskt får klart för sig att de inte kan vinna.

Den som käftar emot polisen borde omedelbart brytas ner på backen och beläggas med handklovar. Staten måste genom ordningsmakten markera vem det är som bestämmer, vem som har våldsmonopol. Och det är den demokratiska rättsstaten som ägs av folket.

När detta inte sker, utan vänsterns kriminologiska daltande får gälla, finns det bara ett resultat: rättsstaten undergrävs och faller ihop.

Om väljarkåren inte vill att kriminella ska ta över, behöver vi som väljare rösta på dem som förstår att hårda tag krävs för att uppnå trygghet och rättvisa.