Sverige har genom åren hållit många diktatorer under armarna genom bistånd. Bland de värsta tillhör Robert Mugabe som nu avlidit i exil.

I Zimbabwe kunde Robert Mugabe hålla sin despotiska regim uppe med hjälp av svenska skattepengar. När Mugabe tog makten kallades landet för ”Afrikas kornbod”. De vita farmarna skapade livsmedel som exporterades till grannländerna.

Med sin socialistiska politik, påhejad av svenska Socialdemokratin, förvandlats Zimbabwe till en human katastrof med svält och misär. Zimbabwe har en av världens lägsta genomsnittslivslängder och hade så omöjligt hög inflation att den egna valutan till slut avskaffades.

Trots ständiga försäkringar om att Sida förbättrar biståndet avslöjar granskning efter granskning genom åren att biståndet är ineffektivt och går till fel saker.

Socialisten Robert Mugabe, född 1924, blev premiärminister i Zimbabwe i en koalitionsregering 1980. Redan 1982 kastade Mugabe ut övriga partier och började förfölja dem. Den beryktade femte brigaden har anklagats för att ha dödat omkring 20.000 medlemmar av ndebelefolket, som sympatiserade med Mugabes rivaler i ZAPU-partiet som var en nationell befrielserörelse.

Under ständigt ökat förtryck utnämnde han sig till president 1987 och avsattes först 2017.

Svenska socialdemokratin har hyllat Mugabe och hans socialistiska politik. Många svenska biståndsmiljarder har hållit despoten Mugabe under armarna.