Gängsamtalen som alla, utom SD, är inbjudna till av regeringen har åter haft möte utan att några som helst resultat kan redovisas.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) lade fram två tunna sidor med några punkter inför övriga partier. Papper som läckt.

TV4 avslöjar vad gängsamtalen handlade om.

Det mesta har redan behandlats i riksdagen, ofta på förslag av Sverigedemokraterna, men blivit nedröstat av Socialdemokraterna och andra partier. Annat är redan godkänt av riksdagen, men har fördröjts av regeringen.

Och vad värre är, listan saknar många förslag som lagts i riksdagen för att komma åt den grova brottsligheten, som anonyma vittnen.

Morgan Johansson ville efter sjupartisamtalet inte gå in i detalj på de olika förslagen som diskuterats, men både han och Damberg påstår sig inte vilja dra ut på förhandlingarna i onödan.

– Men vi tänker inte redovisa tidtabellen för er, säger Mikael Damberg på pressträff som bevakades av SVT.

Är partier och medier lurade?

Varför skapar regeringen publicitet kring lösa samtal? Och varför utestängs landets tredje största parti?

Det kan vara ett taktiskt drag att lura såväl andra partier som medierna.

Händelsen skulle kunna summeras så här: ”En handlingsförlamad regering tar sex andra partier som gisslan och vill göra dem medansvariga för att inget händer. Samtidigt får regeringen motiv att ha presskonferens om gängkriminaliteten även om man inte har något som helst att presentera.”

Och skälet? Att med alla meningslösa ord lägga ut en dimridå över att regeringen inte vill, inte förmår, inte har kraften att ta itu med den grova kriminaliteten, skjutningarna, sprängningarna, våldtäkterna och den allmänna laglösheten som gör att 10-åringar blir rånade på väg från skolan.

Det viktiga är att det ser ut som om regeringen är engagerad, inte att något händer i verkligheten.