”Sömning”, ”Svårt att hålla mig vaken”. Kritik från höger till vänster om talet. Det var många ord men färre konkreta besked.

Många har beskrivit statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring som han presenterade i riksdagen på tisdagseftermiddagen som vag, svag och utan några tydliga svar på de största problemen som Sverige har.

Löfven nämnde exempelvis inte de allt fler kommuner som går på knäna och närmar sig bankrutt.

Och till en av få konkreta besked från regeringen är att värnskatten för de som tjänar över 60.000 kr/mån ska avskaffas vid årsskiftet. Det minskar statens inkomster med sex miljarder kronor.

– Det är fel prioritering att avskaffa värnskatten. Ska vi sänka skatterna ska vi göra det för dem som har vanliga inkomster, säger Jimmie Åkesson (SD) i en kommentar till SVT Forum.

Utan fokus på akuta frågor

Löfven nämnde som sagt inte välfärdskrisen ute i kommunerna. Det var heller inget fokus på infrastrukturen, utan bara nämnande av några enskildheter utan konkreta löften.

Våldet och kriminaliteten nämndes också mer i förbigående. Ingen kraft, ingen energi och inget nytänkande i att ta itu med de akuta problemen.

Servicekontor till C-kommuner

Ett konkret besked var att fyra servicekontor ska inrättas i Åsele, Storuman, Vansbro och Torsby. Som av en slump är det kommuner där Centerpartiet har stort väljarstöd.