Politikerna kommer inte att stoppa våldet. Persson riktar hård kritik mot gängsamtalen med alla riksdagspartier – utom SD. Brottslingarna ”bryr sig inte ett pillekvitt”, samtidigt som vi andra drabbas av stora inskränkningar i vår rättssäkerhet med de föreslagna lagändringarna.

Den före kriminologiprofessorn är starkt kritisk till de nya lagförslag som regeringen och partierna lägger fram.

– För att komma åt de cirka 1000 banditer det handlar om ska man då genomföra lagstiftningsåtgärder som innebär stora inskränkningar i vår rättssäkerhet, säger Leif GW Persson på söndagen i TV4:s Nyhetsmorgon.

Samtidigt är det så, menar han, att de som är måltavla för alla lagar ”inte bryr sig ett pillekvitt” om det som föreslås mot dem. De ska avskräckas, men det ”är det sista de bryr sig om”.

Persson menar att polis och politiker ”aldrig tagit greppet om problemet”. Man jobbar punktvis, ad hoc och kortsiktigt.

– De kan genomföra allt det här, men sedan kommer det inte hända ett dugg utan situationen kommer att vara som förut.

Inte så svårt om man gör rätt saker

Person menar att politiken riktar in sig på fel saker.

– Politikerna har en våldsam övertro på lagstiftning, säger han och menar att det är en helt annan strategi som behövs mot den grova kriminaliteten: hårt och målmedvetet, traditionellt polisarbete.

– Det kan väl inte vara så svårt att få till en fungerande operativ verksamhet inom ramen för den ganska generösa lagstiftning som vi redan har när det kommer till tvångsmedel.

Person är alltså inne på att det är ledarskap som saknas inom de befintliga strukturerna. Med nya sätt att jobba kan man bättre lösa uppgiften.

Skapa specialkommando inom polisen

Leif GW Persson vill att duktiga poliser ska rekryteras till speciella enheter som enbart jobbar mot de värsta brottslingarna.

– Man ska satsa, inom befintlig lagstiftning, att öronmärka poliser för det här uppdraget. Man borde skapa specialkommandon och se till att de får nödvändiga resurser. 300 poliser skulle vara ungefär lika många som de värsta busarna. De ska satsa på mer spaning för att få bättre personkännedom, mer övervakning och där finns massor med tekniska hjälpmedel.

I New York införde borgmästare Rudy Giuliani nolltolerans mot all brottslighet. Den som tjuvåkte på tunnelbanan skulle tas fast och bötfällas. Detta kritiserades hårt från vänster, men brotten minskade hela vägen upp till våldtäkter och mord när polisen blev mer aktiv och synlig.

Nu talar Persson om en likartad strategi.

– De här busarna begår brott hela tiden. På de här personerna ligger det tonvis med aldrig utredda brott, som borde vara betydligt enklare att utreda än skjutningarna.

Men det är viktigt att man får rätt poliser, tillägger Persson som menar att många poliser är ”vansinnigt förtjusta” i att leta efter bortsprungna hundar och köra fyllerister.

– Det som ska till, för att få stopp på det här, är vanligt snutarbete. Det är spaning, övervakning, utredning och på dem så fort de har gjort någonting. Minsta lilla syltfläck på fingrarna, så ska de in på förhör. Men det gör man inte idag, för de begår grova brott hela tiden som förblir outredda därför att det inte är mord.