Slöjan är inte en religiös skyldighet, säger Frankrikes första kvinnliga imam Kahina Bahloul i TV-intervju.

Häromdagen hölls en ovanlig ceremoni i Paris. Två kvinnliga imamer höll bönestund inför sextio personer. Män och kvinnor sida vid sida. Gäst var Kahina Bahloul som har examen i islamologi från högskolan École pratique des Hautes Études och är Frankrikes första officiella kvinnliga imam.

– Jag anser att slöjan inte är en religiös skyldighet. Jag har studerat texterna och anser att koranen inte tvingar kvinnan att täcka håret, sa hon när hon sedan medverkade i den franska TV-kanalen BFM.

Hennes visioner om att män och kvinnor ska be sida vid sida har börjat få spridning i muslimsk kretsar och i helgen genomförde de självutnämnda imamerna Anne-Sophie Monsinay och Eva Janadin en sådan muslimsk bön i Paris.  

Män och kvinnor hålls normalt åtskilda, där kvinnor finns i undanskymda utrymmen i moskén. Kahina Bahloul menar att det är viktigt för den muslimska religionen att införa ett nytt paradigm där män och kvinnor har jämbördig plats för tillbedjan och att kvinnor kan vara imamer precis som män.  

– Det huvudsakliga bönrummet är tillägnat män, det är inte acceptabelt på 2000-talet, säger hon. 

Samtidigt är Kahina Bahloul medveten om att det är en lång väg till jämställdhet inom islam. Hennes progressiva idéer har mötts av hårt motstånd och hon har fått ta emot hot. 

Men hennes ambition är inte helt unik. Också i Berlin i Tyskland finns en moské som drivs av en kvinnlig imam. Ibn-Ruschd-Goethe-moskén öppnades för två år sedan där advokaten Seyran Ates är imam.

Men också hon utsätts för mordhot och har fatwa utfärdad emot henne vilket gör att hon tvingas ha livvaktsskydd dygnet runt.