Partierna i regeringsunderlaget tappar och den konservativa oppositionen går framåt i september. Det visar Svensk väljaropinion, sammanvägning av flera opinionsmätningar.

Störst nyhet är att Sverigedemokraterna får sin högsta notering någonsin i denna mätning, som startade 2010.

– Det är väl förmodligen en följd av den pågående samhällsdebatten. Vi jobbar ju långsiktigt. Vi har ju hela tiden försökt att bredda vår politik, men har också fördjupat oss i olika sakområden som vi tycker är viktiga, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Sveriges Radio som beställt mätningen.

Noterbart är att alla partier i regeringsunderlaget tappar mark i väljarkåren, utom L som går upp marginella 0,1 procentenheter.

Eftersom både MP och L kommer över 4 procent i denna sammanvägning behåller det vänsterliberala blocket majoriteten i riksdagen. Men en mätning till av det här slaget, där man tappar två procentenheter och den konservativa oppositionen vinner två procentenheter så är det dött lopp.

TABELL
Svensk väljaropinion i september (jmf m augusti)

Vänsterliberala regeringsblocket 51,8 (-2,1)
S 25,4 (-1,1)
V 8,8 (-0,3)
C 8,5 (-0,4)
MP 5 (-0,4)
L 4,1 (+0,1)

Konservativa oppositionen 46,8 (+2,2)
SD 20,2 (+1,8)
M 19,5 (+1,0)
KD 7,1 (-0,6)

Om man räknar om denna sammanvägning till riksdagsmandat skulle utfallet bli en fortsatt vänsterliberal regering, men på bara 183 mandat. Oppositionen växer till 166 mandat, så att endast nio mandat fattas för att nå de magiska 175 mandaten och egen majoritet.