De gamla får frysa när kommuner ska spara pengar. ”Det är inte bra, vi gamla behöver ordentlig värme”, säger Hans Adolfsson, 87 år.

Det blir en kall vinter för de som bor på äldreboenden i Motala. Kommunen ska spara pengar. Värmen sänks med tre grader på äldreboendena och den varma kvällsmaten kan dras in, rapporterar Aftonbladet.

Motala är en av de 110 svenska kommuner som tvingats dra åt svångremmen rejält de senaste åren.

En rad besparingar har gjorts. Det har handlat om allt i från att ha slagit samman förvaltningar till att inte tillsätta lediga tjänster, anlita färre vikarier och dra in på avlastningsplatser för äldre och anlita färre konsulttjänster. Men det räcker inte. Mer måste till, har politikerna slagit fast.

Tekniska servicenämnden, som bestämmer över lokaler, måltider och städning, ska spara drygt fem miljoner i år. För att klara det tvingas man ta till bistra åtgärder.

Ilskan var stor i sociala medier när det blev känt att man planerar att sänka värmen i alla kommunens lokaler, däribland äldreboenden. Personal och anhöriga till äldre har uttryckt oro för hur de gamla som ofta sitter stilla, ska drabbas.

Värmen ska minska från dagens 23 till cirka 20 där normen för vad man kan kräva i en bostad går. Men för många är det lägre än vad vi är vana vid.

Hans Adolfsson, 87, menar att äldre som betalat skatt och bidragit till samhället borde vara prioriterade. Själv har han jobbat med radio och tv i 43 år.

– Det är inte bra att sänka värmen, vi gamla behöver ordentlig värme, säger han till tidningen.