Det mullrar inom Vänsterpartiet. Tacka tusan för det. Partiledningen står redo att bereda vägen för skattesänkningar för de allra rikaste.

Värnskatten och andra inslag i regeringens budget, som förhandlats fram med C och L, har en tydlig profil: ojämlikheten ökar. De som tjänar mest vinner mest på förslaget till statsbudget för 2020.

Ska V orka bära ansvar för en sådan budget, för en regering som lägger en sådan budget?

I en debattartikel av 23 partiföreträdare att man kräver att Vänsterpartiet ska bli mer radikalt. ”Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring”, skriver V-politikerna.

Men att Vänsterpartiet skulle ha tagit ett kliv till höger, så håller Sjöstedt inte med. Han ursäktar skattesänkningarna för de rikaste med att alterntivet varit värre: en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Hur mycket är V beredda att gynna de rikaste av den anledningen?

Enligt olika rykten till SVT kan Jonas Sjöstedt sitta löst som partiledare.

Om V vill profilera sig som vänsteralternativet till en Socialdemokrati som blivit mittenparti gör man det bäst och tydligast genom att fälla ”januarigänget” S-C-L-MP.

Ett misstroende skulle vinna (med hjälp av M, KD och SD) och det skulle sannolikt leda till nyval. Där har Vänsterpariet alla chanser att profilera sig som det enda partiet till vänster.

Om V vill ha nyval, kan de få det.

Men jag gissar att de fegar ur. Men då kan vi andra alltid påminna V om att de hellre sänkte skatterna för de rika, än mötte folket i val.